HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Vitázó kormányzat, erősödő iszlamisták Szomáliában

2008.12.16. 07:54 silenthunter

Szomáliában a parlament az elnök által "kirúgott" miniszterelnök sorsáról szavazott, és bizalmat szavaztak neki - úgy néz ki, Nur Adde most erősebb Yusuf elnöknél, aki viszont nem hajlandó beiktatni őt és kormányát. Patthelyzet, és az egyre erősebb Al-Shabaab kártyáiba játszik, akik immár egy Mohamed Ali Kofi nevével fémjelzett szakadár ICU-csoport támogatására is számíthatnak. Yusuf elnök szövetségesére, Musa puntlandi elnökre is rájár a rúd: a törzsi vezetőkből álló tanács megváltoztatta az általa összerakott választási bizottság összetételét, ezzel esélyt adva az ellenjelölteknek a februári elnökválasztásokon. Közben Mogadishuban egy ember meghalt, 2 gyerek megsebesült a kormánycsapatok egy támadásában.

Nigéria speciálisan kiképzett rendőrökből álló terrorelhárító csapatot küld Delta államba, ahol nagy problémát okoz az olajlétesítmények elleni támadások sora. Az asztal mellett is aktív a kormányzat: egy militáns csoporttal sikerült békét kötni, miután vázolták nekik a befektetési terveket a régióba, köztük négy új erőművet. Közben szabadult egy Port Harcourtban november 27-én elrabolt skót munkás, nincs hír a körülményekről.

Miközben a zimbabwei kolerajárvány áldozatainak száma immár csaknem 1000, Mugabe elnök a hírek szerint szükségállapot bevezetésén gondolkozik. Az elfoglalt elnöknek arra is jutott ideje, hogy Botswanát lázadó csapatok kiképzésével vádolja meg.

Úgy tűnik, az ugandai LRA csoport vezetője, Joseph Kony talán még el, csapatait azonban szétszórta a tegnap indult közös dél-szudáni-kongói-ugandai támadás. Erre a miniháborúra érdemes lesz figyelni még.

Szólj hozzá!

Címkék: szomália nigéria zimbabwe uganda puntland kongó kinshasha

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr5825579

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása