HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Két miniszterelnök Szomáliában

2008.12.17. 09:12 silenthunter

Szomáliában teljes a kormányválság: immár 2 miniszterelnök is van, miután Yusuf elnök és vagy 100 képviselő beiktatta Mohamed "Gamodheere" új kormányfőt, a parlament jelentős része viszont még mindig Nur Adde-t tekinti legitim miniszterelnöknek. Mogadishuban tüntetések voltak Gamodheere beiktatása ellen. A Nur Adde-féle parlament közben holnap Yusuf elnök hiányában is kész szavazni az ARS iszlamista csoporttal kötött, dzsibuti-i békeszerződésről. Az országgal kapcsolatos hír, hogy az ENSZ elfogadott egy határozatot, ami szerint a nemzetközi erők immár szárazföldön is felvehetik a harcot a kalózok ellen, ha gondolják.

Zimbabwéban merényletet kíséreltek meg a légierő befolyásos parancsnoka, Perrance Shiri ellen. A hírhedt légimarsall túlélte a támadást, de kórházba került. Mugabe elnök - nem meglepő módon - Botswanát vádolja a merénylet előkészítésével. Az ország könnyen lehet, hogy polgárháború felé tart.

Szudánban megkezdődött az etióp zászlóalj bevonulása a nemzetközi békefenntartóerőhöz (UNAMID). Az erősítésekre szükség is van, miután az elmúlt napokban 250 ember halt meg különféle konfliktusok során.

Nigériában fegyveresek 70 turistát raboltak el Port Harcourt környékén, a katonaság állítása szerint azonban azóta mindannyian ki is szabadultak.

Diktátorhumor rovatunkban jól esik a Mugabe-féle abszurd humor iskolájától kissé eltérő, száraz viccekkel taroló urat üdvözölni. Laurent Nkunda kongói lázadó tábornok visszautasította a vádakat, mi szerint Ruandából kapja felszerését: azt ugyanis szerinte az ellene harcoló kormánycsapatoktól kapja, miután azok annyira gyávák, hogy mindig hátrahagyják fegyvereiket. Touché!

Szólj hozzá!

Címkék: szomália szudán nigéria zimbabwe botswana kongó kinshasha

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr53827556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása