HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Közép-Afrika felé tartanak az ugandai lázadók

2008.12.22. 08:27 silenthunter

Miközben a szomáliai iszlamista csoportok megegyezésre jutottak Beledweyne városában, a kormányzat két frakciója inkább egymás ellen áskálódik. Míg a Yusuf elnököt támogató képviselők a Nur Adde miniszterelnök személyével kapcsolatos bizalmi szavazást kérdőjelezik meg, addig az AU Yusuf elleni szankciókról döntött. Úgy tűnik, Washington és az afrikai közvélemény is a miniszterelnököt választja a két fél közül. Az ellentét feloldása azért is lenne fontos, mert közben az erőszak tovább folytatódik országszerte.

Úgy tűnik, a menekülésben lévő Joseph Kony ugandai lázadóvezér a Közép-Afrikai-Köztársaság felé tart. Szemtanúk ugyanis láttak kis LRA-csoportokat a határ felé tartani, fosztogatva. A fegyveresek fáradtnak tűntek, és nem rendelkeztek nehézfegyverekkel. További siker az ugandai hadsereg számára, hogy fontos stratégiai dokumentumokat zsákmányoltak az LRA gambarai bázisából.

Kongóban a tárgyalásban lévő CNDP lázadók erőszakkal fenyegetőznek: ennek oka, hogy szerintük a kormánycsapatok behatoltak az ENSZ által kijelölt elválasztó zónába.

Az USA kijelentette: Zimbabwéban nem fog menni a hatalommegosztás, amig Mugabe nem tűnik el a képből. Jó hír viszont a helyieknek, hogy a dél-afrikai államok segélyt küldenek a kolerától sújtott országba.

Etiópia és Eritrea a közös határuk mentén élő Irob törzs hovatartozásáért vív - egyenlőre csak szóban.

Szólj hozzá!

Címkék: etiópia szomália zimbabwe uganda eritrea közép afrikai köztársaság kongó kinshasha

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr9836187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása