HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Al-Shabaab kudarc Szomália központi részén

2008.12.29. 07:45 silenthunter

Visszaszorulóban van az Al-Shabaab a szomália közepén lévő Galgaduud tartományban. Nem elég, hogy tegnap az Ahlu Sunna Waljamaa szufi iszlamista csoport kiszorította őket Guriel városából, ma már a provincia központjáért, Dhusamarebért folyik a harc a két csoport között. Rzt kihasználva az etiópiai által támogatott helyi, Galmudug-párti milíciák bevették Gelinsor városát a Jabhal Islamiya nevű, szintén iszlamista csoporttól, etióp csapatok pedig felvonultak egy Guriel melletti bázisra. Szóval a helyzet bonyolult, a hírek szerint Dhusamarebben 10en, Gelinsorban 5en, egy mogadishui incidensben pedig 4en haltak meg. Yusuf elnök megerősítette: hétfőn lemond, hogy még az etiópok kivonulása előtt elüljenek a harcok a kormányzaton belül, abban bízva, ezzel el tudja kerülni annak összeomlását. Hetek óta nem érkeztek ennyire reményteljes hírek a szomáli kormány tájáról, mint ma.

Az új guineai rezsim a hadsereg irányításával szenved. Egy szerintem nem túl bölcs döntésükkel 20 tábornokot fokoztak le, gyakorlatilag lefejezve a hadsereget. A csapattestek azonban per pillanat de facto önállóak, nehezen megközelíthető helyeken állomásoznak, kommunikáció nélkül. Gondot okozhat a Conté exelnök által felállított elnöki gárda megrendszabályozása is.

Ghanában aránylag demokratikus elnökválasztásokon vagyunk túl, bár az eredmények eddig ismeretlenek, a nemzetközi elemzők a kölcsönös vádaskodás ellenére méltatják a folyamatot.

A zimbabwei kormányzat legfontosabb dolga a kolerajárvány közepén: 140 fehér farmer beperelése, amiért nem hagyták el még az elkobozott farmjaikat.

Szólj hozzá!

Címkék: etiópia szomália zimbabwe ghána galmudug guinea conakry

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr36846387

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása