HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Helyezkedés Szomáliában, hajtóvadászat Kongóban

2009.01.07. 07:04 silenthunter

Ahogy várható volt, az etióp kivonulás után minden csoport igyekszik megszerezni az irányítást a szétszakadozó Szomáliában. Az etiópok taktikája egyértelmű: párhuzamosan a visszavonulásukkal, Barre Hiraale hadurat próbálják "pozícióba helyezni" délnyugaton. Gedo régió tegnapi elfoglalása után ezúttal a szomszédos Bay-ban foglaltak el két várost az etióp-szomáli csapatok. Közben Mogadishuban két fontos hadúr, Abdi Qeybiid és Ali "Dheere" Mohamed felszólította a velük névlegesen szövetséges ICU/ARS milíciáit, hogy ürítsék ki azokat az ellenőrzőpontokat, amiket azoka az etiópok távozása után foglaltak el. A nap során a városban egy aknarobbanásban meghalt egy ugandai békefenntartó, délnyugaton pedig lelőtték a WFP (World Food Program) egyik dolgozóját.

Nigériában a Chevron immár újra képes a szerződéses vállalásainak teljesítésére: az olajcég december közepén jelentett be force majeur-t egy a létesítményét érő támadás után. A kormányzat számára azonban negatív fejlemény, hogy Ekiti és Jigawa államokban is etnikai feszültségek vannak. Az utóbbi esetben farmerek csaptak össze Fulani pásztorokkal, immár sokadszor az elmúlt hónapokban.

Kongóban folytatódik a hajtóvadászat a Garamba nemzeti parkban bújkáló LRA lázadócsoport tagjai ellen. Megero településnél összecsaptak a lázadók és a kongói kormánycsapatok/parkőrök, 10 LRA-milicista meghalt. A parkőrök ezzel revansot vettek a január másodikai mészárlásért, amikor a bázisukon 8 embert, köztük 2 nőt öltek meg a fegyveresek. A tájékoztatás szerint ezen felül 20 milicista adta meg magát a park különböző részein, az ugandai hadsereg pedig újabb felszereléseket zsákmányolt.

A guineai junta sorsa lehet a tétje az afrikai gazdasági szövetség, az ECOWAS találkozójának. A hírek szerint a nigériai elnök, Yar'Adua az ország tagságának felfüggesztését akarja elérni, fő ellenfelei Waye szenegáli és Kadhafi líbiai elnök. A rossz nyelvek szerint Yar'Adua azért ellenzi ennyire a junta elismerését, mert saját maga is puccstól tart.

Zimbabwéban szökevény katonákra vadásznak a rendőrök: egy kb 10 fős csoport az év első napján dezertált teljes felszereléssel, majd pedig Masvingo város terrorizálásába kezdett: a fosztogatásban 5 ember sérült meg. Az elfogásukra alakult 4 csoportot rendőrök, katonai rendőrök, valamint a hírszerzés és a légierő emberei alkotják - ez is a hadsereg iránti bizalmatlanság jele lehet.

Szólj hozzá!

Címkék: olaj etiópia szomália líbia nigéria zimbabwe uganda szenegál guinea conakry kongó kinshasha

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr11862821

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása