HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Belharc a kongói lázadók között

2009.01.08. 07:31 silenthunter

Nigériában folytatódik az olajháború: fegyveresek kirabolták az ExxonMobile egyik telepét az ország déli részén. Jó hír az olajosok számára, hogy legalább a termelési kapacitás nem szenvedett kárt. Az alacsony intenzitású harcok térképét az olajtelepek elhelyezkedése rajzolja meg: a lázadók a telepeket és a csöveket, valamint a szállítóhajókat támadják, a katonaság (Joint Task Force, JTF) pedig ugyanezeket a helyeket védi.

Ellentámadásba ment át az iszlamista Al-Shabaab Szomália délnyugati részén, és visszafoglalta az etióp csapatoktól Dinsor városát. Mogadishuban, ami pályázhatna a világ legveszélyesebb városa címre, 6 ember halt meg egy robbantásban a nap során, köztük 4 kormánykatona. Most mindenki kivár, Etiópia következő lépését figyelve: az ország hadserege ugyanis egyszerre van kivonulóban és bevonulóban is.

A kongói lázadó csoport, a CNDP vezetője, Nkunda tábornok most a kormányzat mellett a belső ellenzékével is szembekerült. A saját vezérkari főnöke, Ntaganda tábornok ugyanis az eltávolításának hírét keltette - ezt a hírt maga a mozgalom második számú embere, Makinga ezredes cáfolta. A "Terminátor" becenevű Ntaganda pozíciója azonban erős: hiába vádolják főbenjáró árulással, mégis megtarthatja vezérkari főnöki pozícióját. Ennek fő oka, hogy újrakezdődtek a tárgyalások a kormányzattal, akikkel szemben a mozgalom egységes fellépése roppant fontos lehet.

Az ezer sebből vérző Zimbabwéban elhalasztották az iskolaév kezdetét, ugyanis a kormányzat attól fél, a krízis miatt nem lenne elég tanár az iskolákban. A hatalmához fanatikusan ragaszkodó Mugabe elnök keresi a kiutat: ezúttal a kormány újjászervezésével próbálkozott meg, 8 új minisztert vont be. Az ellenzékkel való tárgyalások megakadtak, az elnök ennek ellenére bizalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a hónap végéig megalakulhat az új kormány. Aminek kolerával, hiperinflációval, korrupcióval, katonai lázadásokkal és a jogállam szétesésével kell majd szembenéznie, többek között.

Szólj hozzá!

Címkék: olaj etiópia szomália nigéria zimbabwe kongó kinshasha

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr48864841

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása