HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Etióp hatalomátadás Szomáliában

2009.01.14. 06:54 silenthunter

Szomáliában az etióp hadsereg hivatalosan is átadta az irányítást a szomáli kormánycsapatoknak egy ceremónia keretén belül, megkezdve kivonulásuk utolsó fázisát. Az etiópok máris kiürítették Mogadishu északi részét, aminek irányítását most az ARS/Asmara nevű, mérsékelt de a kormányzattal való tárgyalásokat kizáró csoport vette át (az egykori ICUból alakult ARS koalíció három fő szárnya közül egy dzsibutiban megegyezést kötött a kormányzattal, a másik kettő elutasítja azt). A városban összecsapások is zajlottak, melyeknek 4 gyerek esett áldozatul.

Nigériában tovább zajlik az olajháború néven elhíresült sakkozás a Niger-deltában. A hadsereg Rivers államban ugyan agyonlőtte a legfőbb lázadó csoport, a MEND egyik vezetőjét, a rossz hírek azonban elhomályosítják ezt a sikert. Bayelsa államban egy támadásban két katonát vesztettek, Delta államban egy olajlétesítmény védelme során további kettő halt meg. Legalább az ExxonMobile cégnek dolgozó norvég szervízhajó sikeresen visszaverte a kalózok támadását a deltában. Azt, hogy mennyire nem mennek jól a dolgok az országban az olaj körül, az is mutatja, hogy az elnök kirúgta az állami olajcég vezetőjét, méghozzá indoklás nélkül.

Helyzetjelentés Zimbabwéból: a kormányzat puccstól tart, ezért a hadsereget a legmagasabb fokú készültségbe helyezték, a célpont az ellenzéki MPC lehet. Amiről kevesebb szó esik a hivatalos kommunikációban, az a pusztító kolera, aminek áldozatait immár 2000 felettire teszik.

Változatlanul tombol az ugandai LRA Kongó területén, most Faradje környékén. Áldozataik számát 500ra teszik, és elraboltak mintegy 400 embert (!), többségében kiskorúakat, akik gyermekkatonaként vagy "harci feleségként" végzik, akaratuk ellenére.

Szólj hozzá!

Címkék: olaj etiópia szomália nigéria zimbabwe uganda kalózok kongó kinshasha

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr14876373

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása