HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Késhegyen táncol a zimbabwei kormányzat

2009.01.17. 06:55 silenthunter

A Szomáliai Mogadishuban 3000 ember vonult az utcákra megünnepelni az etióp katonák kivonulását, a hírforrások több optimistán nyilatkozó helyit is idéztek. Nem mindenki osztja azonban a pozitív véleményeket: a frissen beiktatott mogadishui kormányzó, Mohamed Osman Ali arra figyelmeztetett, a városban máris felrúgták a kormány és az ellenzék közti megegyezést. Az ENSZ közben bejelentette a szándékát, hogy békefenntartókat küld az országba: a döntést azonban júniusig elnapolta.

Zimbabwéban riadóztatták a kormányhoz hű biztonsági erőket, miután nem sikerült előteremteni a katonaság fizetését, és lázongásokra lehet számítani. Ha ez magában nem lenne elég, általános sztrájkra lehet számítani a fővárosban, Hararéban, ami miatt tankokat rendeltek oda. Tankokkal fenyegették meg az ellenzék egyes csoportjait is vidéki városokban. Chazwa gyémántbányáinál katonák lőttek egymásra, ami miatt rendőröket küldtek a körzetbe. Közben az EU szerint 2225-re növekedett a kolerajárvány áldozatainak száma, a kormányzat impotenciája miatt pedig újabb szankciókat helyeztek kilátásba. Pedig nem lehet őket tehetetlenséggel vádolni: változatlan erősséggel folytatódnak a fehérek elleni pogromok.

Kongó északi régiójában a falusiak felfegyverezik magukat, miután az LRA fegyveres csoport az elmúlt hetekben 567 embert ölt meg, további 115 ezer pedig menekülni kényszerült. Az önvédelmi csoportok fontosságát azzal indokolják, hogy bár 3500 kormánykatona állomásozik Dungu közelében, elfutnak a lázadók elől magukra hagyva a falvak lakóit.

Ismeretlenek megtámadtak 5 halászhajót Szudán partjainál, 25 halász megsérült. Egyesek a szomáliai kalózokra gyanakodnak; szerintem inkább helyi utánzókról lehet szó. A hajók mindenesetre el- és megmenekültek.

Szólj hozzá!

Címkék: ensz szomália szudán zimbabwe kalózok kongó kinshasha

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr21882949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása