HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Ruandai katonák Kongó területén

2009.01.21. 06:32 silenthunter

Ruandai katonák léptek Kongó területére. A mintegy 2000 katona a kongói kormányzat kérésére érkezett a régióba, hogy segítsen kiűzni Észak-Kivu tartományból az ott garázdálkodó FDLR-csoportot. Ruanda azért is érintett az ügyben, mert az FDLRben számos olyan hutu exkatona szolgál, aki részt vett a ruandai mészárlásokban. A bejelentett katonai akció a helyi lakosok megsegítésén kívül a tuszi CNDP méregfogát is kihúzná, Nkunda tábornok ugyanis főként az FDLR elleni fellépéssel toborozza híveit. A tervezett katonai akció 10-15 napig tarthat majd.

A szomáliai Mogadishu környénkén felrobbant egy, az AU-békefenntartók teherautóját célzó útszéli bomba, azonban nem történt személyi sérülés. A támadásért az Al-Shabaab vállalt felelősséget. A városban magában Abdi Qeybiid hadúr, rendőrparancsnok kormánybarát csapaitai a Jabhatul Islamiya milíciával kerültek szembe, az összecsapásokban legalább 9 ember meghalt. A harcok tétje a városban felállított katonai ellenőrző pontok sorsa, amit mindkét fél saját maga számára szeretne az etiópok kivonulása után.

Közép-Afrikában december óta először voltak összecsapások a kormányzat és lázadók között, az ország északi részén az erőszak számos áldozatot követelt. A fegyveresek támadása egyben azt is jelenti, hogy elutasítják a tegnap felállított Touadera-kormányt; bár a PARRD lázadó csoportot sikerült bevonni a hatalommegosztásba, a még radikálisabb UFVN koalíció szerint Touadera nem tartja be a szabályokat.

Szólj hozzá!

Címkék: szomália ruanda közép afrikai köztársaság kongó kinshasha

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr63892510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása