HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Elfogták a kongói lázadóvezért

2009.01.24. 09:38 silenthunter

A nap híre: a Kongóban tevékenykedő ruandai katonák őrizetbe vették Laurent Nkunda lázadó tábornokot, a korábban szövetségesüknek számító CNDP vezetőjét. A tábornokot most háborús bűnökkel vádolják. Ruanda pálfordulásának fő oka, hogy novemberben sikerült leegyezniük Kongóval az egykori ruandai népirtókat bújtató hutu FDRL csoport elleni fellépéssel kapcsolatban, ezért a hasonló célokat kitűző, meghosszabbított kezükként működő CNDP immár feleslegessé vált. Egyes részeit (Ntaganda tábornok vezetésével) pár nappal ezelőtt sikerült leválasztani a kongói kormányzatnak, a többiek most szétszóródtak a határ menti Rutshuru város környékén, Nkundát például ruandai területen fogták el. Közben az offenzíva igazi célpontját jelentő FDRL egyes tagjai máris megadták magukat, és valószínűleg hamarosan a többiekre is ez a sors vár, ahogy a közös kongói-ruandai akció lendületbe jön.

Az LRA-lázadók most Dél-Szudánban folytatják véres útjukat, amit ezúttal a helyi Azande törzs főnöke bánt, akit meggyilkoltak. Úgy tűnik, Uganda és Kongó után Szudán is kudarcot vall az LRA féken tartásában és állampolgárai védelmében, annak ellenére, hogy a decemberben kezdődött offenzíva a lázadókat nagyon nehéz logisztikai helyzetbe hozta - jelentős részüknek immár lőfegyvere sincs a hírek szerint.

Nigériában tegnap két hajót is támadást ért olajlétesítmények közelében. Sem a Bonny-, sem az Amenam-üzem környékén lezajlott incidensben nem volt áldozat és a hajókat sem sikerült elfoglalni, de valamiféle anyagi kár keletkezett.

Szomáliában az etióp katonák elengedték a pár hete bebörtönzött Mohamed Dheere egykori mogadishui polgármestert, hadurat. Dheere a miniszterelnök, Nur Adde egyik fő ellenfelének számít, azonban könnyen lehet hogy a nehéz mogadishui helyzet miatt szükségük lesz a kapcsolataira. Közben délen, Kismayu városában az Al-Shabaab betiltotta a khat nevű hallucinogén fogyasztását. A khat rendkívül elterjedt és legális az országban, sokan fontos szerepet tulajdonítanak neki az ország bukásában. Az iszlamisták már a múltban is felléptek a drogfogyasztás ellen.

Szólj hozzá!

Címkék: drog olaj etiópia szomália nigéria ruanda uganda dél szudán kongó kinshasha

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr47899191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása