HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Befejeződött az etióp kivonulás Szomáliából

2009.01.26. 09:02 silenthunter

Várat magára a kongói-ruandai közös hadművelet bekeményedése az előbbi ország keleti részén, bár a csapatok egyre mélyebbre nyomulnak be az eddig a hutu FDLR csoport által megszállt területre. A hutuk fő ellensége, a tuszi CNDP vezetője fogságba esése után most úgy tűnik, integrálódik a Kongói hadseregbe - a mintegy 6000 emberből álló hat dandár máris részt vehet a közös hadműveletekben. Új hír, hogy a korábban szövetségesüknek számító Nkunda tábornokot nem menekülés közben, hanem tárgyalási igérettel fogták el a ruandaiak. Az országgal kapcsolatos hír, hogy a mai napon megkezdődik az ICC (Nemzetközi Büntetőjogi Bíróság) első háborús bűnökről szóló pere, az egykor Ituri tartományban tevékenykedő UPC milíciát vezető Thomas Lubanga ellen. A vád gyermekkatonák kihasználása.

Befejeződött az etióp kivonulás Szomáliából, immár Baidoát is elhagyta az utolsó 30 teherautónyi katona. A parlament már holnap összeül, hogy megválassza az úk elnököt - jellemző módon Dzsibutiban -; a tervezett alkotmánymódosítás és a mérsékelt iszlamista ARS parlamentbe való bevonása után az elnökválasztás egyik esélyese annak vezetője, Sharif Sheikh Ahmed sejk lehet.

Csád legtöbb több nagyobb településének utcáit tüntetők lepték el, miután a hónap elején a kormány az elsivatagosodás miatt betiltotta a faszénnel való tüzelést. A lábasokkal csörömpölő civilek azt nehezményezik, nincs mivel fűteniük és azt kérik, függesszék fel a rendeletet, amíg nem sikerül alternatív megoldást találni a szén pótlására.

Több helyen is törzsi harcok törtek ki Dél-Szudánban, Lakes államban két csoport között, a források 24 halottról számolnak be. Az ebben a konfliktusban főszereplő Agaar Dinka klán a héten már Warrap államban is zavargásokat produkált, ott több tucat halott volt. A fő gondot most a harcok miatt elmenekült több száz ember mozgása jelenti.

Szólj hozzá!

Címkék: etiópia szomália ruanda csád dél szudán kongó kinshasha

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr78902807

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása