HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Iszlamista kézben Baidoa, a szomáliai parlament székhelye

2009.01.27. 08:12 silenthunter

Rosszról borzalmasra fordult a föderális kormányzat helyzete Szomáliában: egy nappal az etióp csapatok kivonulása után az Al-Shabaab iszlamista milíciái bevonultak a parlament székhelyére, Baidoa városába. Néhány klánmilícia megpróbálta megállítani őket, ezeket azonban rövid harcban szétszórták, majd elfoglalták a parlament épületét, a rendőrséget, a repteret és a többi stratégiai pozíciót. A város eleste azért is jelentős, mert Baidoa eddig soha nem került az iszlamisták kezére, még 2006-ban, az ICU erejének zenitjén sem. A város védelmét vezető Mohamed Ibrahim Habsade minisztert az iszlamisták elfogták, majd csakhamar elengedték, a hírek szerint most nyugalom van. Közben a szomszédos Dzsibutiban összeült a szomáliai parlament, és elfogadta a mérsékelt iszlamista ARS tagjainak beiktatását a képviselők közé, ami nagyon fontos lépés lehet a megbékélési folyamatban. Könnyen lehet, hogy az ARSot vezető Ahmed sejk lehet az ország következő elnöke. Az ENSZ üdvözölte a parlament döntését, nagykövete kijelentette, Baidoa eleste nem fogja hátráltatni a kormányépítés folyamatát.

Folytatódik a hutu FDRL milíciák elleni akció Kongó keleti részén, egy eltévedt kongói tüzérségi lövedék a közeli Ugandában csapódott be, de nem történt jelentős kár. Az igazi harcok azonban még mindig nem kezdődtek el, bár a feszültség jelentős. Közben a Kongóval együttműködő ruandai hadsereg egyre furábban fogalmaz az általuk letartóztatott Laurent Nkunda kongói tuszi tábornokkal kapcsolatban; könnyen lehet, hogy nem akarják kiadni majd Kongónak egykori szövetségesüket.

Darfúrban a JEM lázadók nemcsak hogy visszaverték a szudáni kormánycsapatok támadását Muharijia városában, hanem attól délre elfoglalták Sheiria települést is. A JEM szerint először legyőzték a fő kormányerőket (130 pickup teherautóról beszélnek), majd pedig egy rajtaütésben bevonultak az utóbbi településre is. A lázadókat támogató Csádnak közben új problémával kell szembenéznie: (Szudán támogatásával) újraszerveződtek az ország keleti részében aktív kormányellenes milíciák; az UFR (United Forces of Resistance) új vezetője Idris Déby elnök rokona, Timane Erdimi lett.

Nigéria déli részén, Port Harcourtban elraboltak egy ismert papot, Pius Kii atyát. Az elkövetők szándéka eddig nem tiszta, de a támadás jól illeszkedik a térségben megszokott emberrablások rendszerébe.

Eritreának ismét meggyűlt a baja az Afar etnikai csoporthoz tartozó RSADO lázadókkal: a hétvégén azok 20 katonát öltek meg az ország északi részén. Az Afar csoportok hosszabb ideje küzdenek a kormány elnyomása ellen. Eritrea gyakorlatilag egypártrendszer, az országot vezető PFDJ semmiféle más politikai erő létjogosultságát nem ismeri el.

Szólj hozzá!

Címkék: szomália szudán nigéria ruanda uganda csád eritrea darfúr kongó kinshasha

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr69905435

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása