HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Kétfrontos háború Kongóban

2009.01.28. 18:15 silenthunter

Kongóban két fronton is kemény háború zajlik a napokban, 3 további ország - Ruanda, Szudán, Uganda - bevonásával; a furcsaság az, hogy mindhárom Kongó oldalán avatkozott be a harcokba. Északon, a szudáni határ mindkét oldalán az LRA lázadók tombolnak, az ezrével menekülő lakosok szörnyű történeteket mesélnek, az ugandai-szudáni-kongói koalíció tehetetlennek tűnik. Az elmúlt hónapban kb 600-ra teszik a kongói áldozatok számát, aki teheti, Dél-Szudán relatív biztonságába szökik át. Az északi fronton ennél jelentősen sikeresebb a ruandai-kongói közös offenzíva a hutu FDRL milícia állásai ellen; mintegy 500 fegyveres megadta magát. A harcok a mai napon váltak igazán intenzívvé Kasinga település környékén, ott 4 FDRL-katona 4 halt meg a harcokban.

Darfúrban a JEM kormányellenes milícia immár a térség fővárosa, El Fasher közvetlen közelében harcol a kormánycsapatokkal, amiben az SLA csoport egyik frakciója is támogatja őket. A szudáni hadsereg bombázók bevetésével igyekszik megállítani a támadást, bár a JEM a szóvivője szerint nem törekszik a város bevételére.

Szomáliában az etióp csapatok az utolsó hídfőbe, a határ menti Luuq városába vonultak vissza. Érdekesség, hogy velük tartott több szomáliai képviselő is, lévén Baidoa eleste óta senki más nem tudja garantálni biztonságukat. Baidoában közben nyugalom honol, még a reggeli órákban azonban egy fosztogatókkal kapcsolatos incidensben 4 ember halt meg, 10 megsérült, amikor Al-Shabaab milicisták gránátot dobtak egy buszmegállóra.

Szólj hozzá!

Címkék: etiópia szomália szudán ruanda uganda darfúr dél szudán kongó kinshasha

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr96908716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása