HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

A kormány legitimitása a kérdés Szomáliában

2009.01.29. 01:12 silenthunter

Intenzív politikai csaták dúlnak Szomáliában. Dzsibutiban a szinte minden területét elvesztett központi kormányzat egyesítette erőit az egykori iszlamista ICU mérsékelt részéből álló ARS/Djibouti mozgalommal, és február 2-án elnököt választanak, könnyen lehet, hogy magát az ARSot vezető Ahmed Sharif sejket. A sejk azt kérte az iszlamistáktól, legyen vége végre, hiszen az etiópok katonák a nap során elhagyták az országot. Ezt azonban a szakadár ARS/Asmara frakción kívül a tegnapelőtt a kormány székhelyére, Baidoába bevonuló Al-Shabaab radikálisai is elutasítják. A szervezetet vezető Abu Mansur tegnap beszédében visszautasította a dzsibuti tárgyalásokat. Nem az iszlamisták jelentik az egyetlen gondot: a szakadár Szomáliföld teljes mértékben, az autonómiát követelő Puntland részben elutasító a folyamattal szemben, képviselői nincsenek jelen Djiboutiban, ezzel veszélyeztetve a tárgyalások legitimitását.

A ruandai-kongói csapatok Ugandába szorították be a Kongóban tevékenykedő, lázadó FDLR maradványait, mintegy 200 embert. Az ugandai hadsereg jelezte, megsemmisítik ezt a csoportot. A több tucatnyi halott mellett több száz fegyveres adta meg magát, köztük helyi Mai Mai törzsi milicisták is. Az ENSZ közben immár hivatalosan is áldását adta az akcióra, a MONUC békefenntartók megfigyelői csatlakoztak a ruandai-kongói főhadiszálláshoz. Gond van azonban kongói a kormányzat friss szövetségeseivel, a Ntaganda tábornok féle szakadár CNDP csapatokkal, akik nem tették le az esküt a ma tervezett ceremónián. A tuszi milicisták integrációja a múltban is gondot okozott már, és most sem tűnik egyszerű körnek.

Súlyosra fordultak a tüntetések Madagaszkáron, miután az ország fővárosában, Antananarivóban a rendőrség a levegőbe lőtt, hogy feloszlassa az immár negyedik napja tüntető tömeget. A főváros polgármestere által felhergelt tömeg a kormány távozását követeli, megfigyelők figyelmeztettek: a helyzet könnyen még rosszabbra fordulhat.

Folytatódtak a harcok Darfúrban, a térség központja, El Fasher környékén. A szudáni kormánycsapatok bombázok bevetésével igyekeznek biztonsági sávot létrehozni a város körül. Az ENSZ a bombázások beszűntetését követeli.

Szólj hozzá!

Címkék: etiópia szomália madagaszkár szudán ruanda dzsibuti uganda darfúr szomáliföld puntland kongó kinshasha

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr40909542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása