HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Visszaszorult az Al-Shabaab Szomália középső részén

2009.01.30. 02:21 silenthunter

Sikert érte el a ruandai-kongói offenzíva a hutu FDLR lázadó csoport ellen az utóbbi ország keleti részén: a nap során megölték a lázadók tartalék-dandárjának helyettes parancsnokát; ez az egység felel a csoport vezetőinek biztonságáért. Emellett területeket foglaltak el Ruthshuru környékén is. Az igazi támadásra azonban úgy tűnik, változatlanul várni kell. Közben megkezdődött a tuszi CNDP és a kivui PARECO milíciák integrációja a kongói hadseregbe, a nap során 60 katona cserélt egyenruhát, integrált dandárokban folytatják. Egy hasonló folyamat pár éve kudarcba fulladt, most 6200 fegyverest kell valahogy bevonni a FARDC (kongói hadsereg) zászlója alá. Egy másik hírben az északon harcoló LRA lázadók helyettes parancsnoka hajlandó lenne megadni magát az őket kergető ugandai hadseregnek - valószínűleg megsérült a harcok során.

Szomália középső részén az Ahlu Sunnah Waljamaa milíciák elfoglalták Dhusamareb városát az iszlamista Al-Shabaab csapataitól. A két oldalról támadó, páncélozott járművekkel rendelkező szufi fegyveresek több órás csatában győztek, 10 halott és 15 sérült maradt a harctéren. 11-edike óta az ASW birtokában van Guriel városa is, és az etiópok kivonulása után ők az Al-Shabaab egyik legnagyobb ellenfelei. Északon közben kalózok elfoglalták a német MV Longchamp gázszállító hajót, 13 fős legénységével együtt. A tanker a harmadik elfoglalt hajó a térségben az idén.

Zimbabwe kormányzata engedélyezte a külföldi valutában való kereskedést, beismerve a pénzügyi rendszer összeomlását. Mivel a munkanélküliség 94%-os, ez tűnik nagy revelációnak. Új egységkormány és javulás azonban leghamarabb február közepére várható.

Szólj hozzá!

Címkék: szomália ruanda zimbabwe uganda kalózok kongó kinshasha

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr66911556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása