HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Iszlamista elnököt választottak Szomáliában

2009.01.31. 04:17 silenthunter

Néhány perce iszlamista elnöke van Szomáliának, miután a Dzsibutiban összeült kibővített parlament Nur Adde miniszterelnök visszalépése után 293:126 arányban Sheik Ahmed Sheik Sharik mellé tette le a voksát. Az utolsó ellenfél Siad Barré egykori diktátor fia, Masalah Mohamed Siad volt. Ahmed a mérsékelt ARS szövetség vezetője, egykoron az iszlamista ICU ügyvezetője volt. Legitimitását az adja, hogy mind a mérséklet iszlamisták, mind a szekuláris hadurak számára elfogatható jelölt, és talán a nemzetközi közösség számára is szalonképes lehet. Egyes csoportok, leginkább az Al-Shabaab, valamint az ARS szakadár asmarai frakciója valószínűleg nem fogják elfogadni Ahmed fennhatóságát, mint ahogy a leszakadó északnyugati Szomáliföld sem, és elképzelhető, hogy az északkeleti Puntland is hasonlóan dönt. Ahmed fő feladata a nemzeti megbékélés elérése lenne; pozitív jel hogy az etióp csapatok kivonulása után megkezdődött a lakosok visszatérése a rommá lőtt Mogadishuba.

Úgy tűnik, sikerülhet egységkormányt létrehozni Zimbabwében, legábbis Morgan Tsvangirai ellenzéki vezető arról nyilatkozott, pártja megegyezett Mugabe elnökkel a hatalommegosztásról. A nyugat azonban meglehetősen szkeptikus, és több nyilatkozat is a hiszem-ha-látom elvét fogalmazta meg. Az egyezség megkötését a dél-afrikai fejlesztési közösség (SADC) és Thabo Mbeki dél-afrikai elnök hozta tető alá.

Nigériában robbanásközeli a hangulat, miután a déli lázadó MEND szervezet visszamondta a 4 hónapja kitartó tűzszünetet, és új, "Obama hurrikán" nevű hadműveletre készül. A konfliktus oka a katonaság és a MEND egyik szövetségese közt kitört tűzharc. Az "olajháború" néven ismert, elhúzódó konfliktus miatt Nigéria olajkitermelése nagy károkat szenvedett, és Angola megelőzte az országot az afrikai olajkitermelők listáján.

Szólj hozzá!

Címkék: szomália nigéria zimbabwe szomáliföld puntland

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr77913673

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása