HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Kormányoffenzíva Darfúrban

2009.02.05. 02:14 silenthunter

Szudáni kormánycsapatok visszafoglalták Muhajaria városát, ami két hete volt a JEM darfúri lázadó szervezet kezében. Nagyobb ütközet nem történt, a JEM ugyanis napokkal ezelőtt kivonult a város mellé, és annak szabad zónává való nyilvánítását szorgalmazta. A bombázásokkal tarkított összecsapások miatt eddig 30000 ember kényszerült elmenekülni otthonából.

Újabb emberrablás Nigériában: ezúttal Akwa Ibom államban lévő házából hurcolták el az igazságügyi államtitkár feleségét. A támadás újabb csapás lehet az ország olajkitermelését fenyegető lázadók elleni fellépés effektivitására.

Lelőtték a legnagyobb szomáliai médiaügynökség, a HornAfrik vezetőjét. Said Tahlil Ahmedre a mogadishui piacon nyitott tüzet három ismeretlen fegyveres. A sajtó vezetőinek likvidálása sajnálatos módon elég gyakori esemény az országban az utóbbi években. Az országot közben az utóbbi napokban mintegy 10000, az etiópok kivonulása után bizonytalanságot érző lakó hagyta el, ők Etiópia szomáli régióját célozták meg. Azt a térséget azonban szárazság fenyegeti. Jó passzban vannak viszont a puntlandi kalózok: 3.2 millió dollár ütötte markukat a tankokkal teli ukrán Faina elengedéséért.

Fura ügy Algériában: könnyen lehet, hogy mintegy 40 Al-Qaeda tag bubópestisben halt meg az ország északi részén, Tizi Ozou környékén. Az ENSZ és Algéria mindenesetre tagadnak, az ügynek itt érdemes utánaolvasni (magyarul).

Szólj hozzá!

Címkék: algéria etiópia szomália szudán terrorizmus nigéria darfúr kalózok

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr47923716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása