HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

A tüntetők közé lőttek Madagaszkáron

2009.02.08. 01:12 silenthunter

Madagaszkáron vérontásba fordultak át a Ravalomanana elnök elleni tüntetések. Amikor az Andry Rajoelina polgármester által vezetett lázongók megrohamozták az elnöki palotát, a katonák a tüntetők közé lőttek, kb 30 ember meghalt. Mindkét fél egymást hibáztatta, az AU ez előtt az incidens előtt a mostani elnök pártját fogta. Rajoelina népszerű ex-DJ és vállalkozó, beceneve "TGV" (mint a francia gyorsvasút), puccskísérlete pedig azért különösen érdekes, mert az antananarivói polgármester még nem töltötte be az alkotmány által előírt 40 éves minimális korhatárt.

Nigéria Delta államában a MEND lázadó csoport megtámadta a Shell egyik létesítményét, az azt őrző katonák azonban visszaverték a támadást, 3 fegyveres meghalt. A MEND tagadta az emberveszteségeket, és kijelentette: a hurrikán még csak most jön.

Az új szomáliai elnök, Sharif Ahmed sejk a fővárosba, Mogadishuba utazott, ahol tradícionális vezetőkkel és iszlamista ellenállókkal egyaránt tárgyalni fog. Fontos téma az új miniszterelnök személye is, Nur Adde eddigi kormányfő ugyanis ugyanabból a Hawiye klánból van, mint az új elnök, és az ország alapdokumentuma szerint az elnöknek, a miniszterelnöknek és a parlament elnökének más-más klán tagjának kell lennie. Ahmed fogadtatása nem volt túl kedves: valaki aknavetőből lőtte az elnöki palotát.

Tárgyalások kezdődnek a szudáni kormány és a darfúri JEM lázadók között, méghozzá Katarban. A két ellenfél Muhajaria városának birtoklásáért küzdött az utóbbi napokban, azt végül a JEM az ENSZ fedezete alatt kiürítette, majd kormánykatonák vonultak be oda.

Szólj hozzá!

Címkék: olaj szomália madagaszkár szudán nigéria darfúr

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr74929459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása