HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Ismét tűzharc Mogadishuban

2009.02.09. 00:41 silenthunter

Madagaszkár utcáira visszatért a rend a tegnapi véres összecsapások után. A hatóságok elfogatóparancsok sorát adták ki az erőszakért felelős személyek ellen, nincs köztük azonban Andry Rajoelina ellenzéki vezető, aki közvetve felelősnek tűnhet az elnöki palotát megrohamozó tömeg befolyásolása miatt. Ravalomanana elnök "fajsúlyos" riválisokat sejt Rajoelina mögött; az elnök tudhatja, mit beszél, ugyanis 2001-ben polgárháborúban, 2006-ban vitatott választásokkal jutott elnöki tisztséghez, kitermelve megfelelő mennyiségű ellenséget a saját maga számára.

A szomáliai Mogadishu központi Bakara piacának környékén 3 civil halt meg a kereszttűzben, amikor lázadók a burundi-i AU békefenntartók bázisát támadták. Közben a városban tartózkodó Sharif Ahmed sejk, frissen megválasztott elnök találkozott a katonaság és a rendőrség vezetőivel, iszlamista egyházfőkkel valamint a Hawiye klán tradícionális főnökeivel is - ez utóbbiak kiálltak Ahmed mellett és elítélték a pár napja létrehozott Hizbi Islamiya párt döntését, akik az elnök elleni harcra szólítottak fel.

Kicsit enyhülhet a nyomás a nigériai kormányzaton olajügyben: a fehérgalléros olajmunkások szakszervezete (PENGASSAN) elhalasztotta bejelentett sztrájkját, amivel az emberrablások és az erőszak ellen kívánnak tiltakozni. Megoldási javaslatot várnak a kormányzattól, amely garantálná ők és családjuk biztonságát. A halasztás alatt a szervezet tárgyalásokat kezdeményez a kékgalléros szakszervezettel (NUPENG) is a közös érdekképviseletre fókuszálva.

Szólj hozzá!

Címkék: olaj szomália madagaszkár nigéria

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr13931394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása