HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Beiktatták Szomália új miniszterelnökét

2009.02.15. 04:36 silenthunter

Beiktatták Szomália új miniszterelnökét, 414:9 arányú, elsöprő parlamenti szavazással. Omar Abdirashid Ali Sharmake kanadai kettős állampolgár, és jelentős tapasztalatai vannak a nemzetközi politikai terepen. Etiópia is bízik az Ahmed elnök - Sharmake miniszterelnök párosban, és az iszlamisták jelentős része is legitimnek tartja az elnököt - ez lehet az ország legjobb esélye a rendeződésre a kilencvenes évek eleje óta. Mogadishuban még egy demonstrációt is tartottak az új miniszterelnök mellett.

Jó hírek Kongó északi részéről: a hadsereg szerint az ugandai LRA lázadó csoport magja, mintegy 250 ember, beszorult a Garamba nemzeti parkba, és körül van véve. Az ilyen állításokat persze szkepticizmussal érdemes kezelni, de ha a hír igaz, hamarosan vége lehet a régió lakóit sújtó terrorhullámnak.

Újabb több, mint 6000 menekült érkezett meg Csádba a Közép-Afrikai-Köztársaság területéről. A menekülők két etnikai csoport (Runga, Gulu) összecsapása miatt hagyták el otthonukat. A közép-afrikai hadsereg (FACA) a fő kormányellenes csoportot, a UFDR-t hibáztatja a történtekért, az azonban tagadja a vádakat. Az ország mindenesetre már hónapok óta nyugtalan, az igéretes béketárgyalások ellenére is.

Egy segédje letartóztatása a végsőkig húzza Morgan Tsvangirai új zimbabwei miniszterelnök türelmét: a Mugabe elnökkel egysérkormányt alakító ellenzéki vezér a kormányban maradás mellett döntött. A Tsvangirai-kormány lehet a nagyon nehéz helyzetben lévő ország új és egyetlen esélye; Roy Bennett maga miniszter-helyettes lett volna. A politikust árulással vádolják.

Szólj hozzá!

Címkék: etiópia szomália zimbabwe uganda csád közép afrikai köztársaság kongó kinshasha

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr32943837

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása