HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Újabb támadás a szomáliai békefenntartók ellen

2009.02.25. 11:33 silenthunter

A szomáliai Mogadishuban ismét támadás érte az AMISOM-békefenntartókat; bár a katonai áldozatokról nem érkezett hír, a kitörő lövöldözésben legalább 18 civil halt meg, 78 további pedig megsebesült. A fegyveresek a békefenntartók mellett az elnöki palotát is célba vették – sikertelenül. Délről, Bakool régióból közben arról érkezett jelentés, hogy Hudur városába egy szomáli kormánykatonákból álló oszlop érkezett Etiópia felől, ahol azok több, mint valószínű hogy kiképzésen voltak. Hudur a Baidoából elűzött kormánycsapatok gyülekezési pontja, hetek óta igérik innen az ellentámadást, lehet hogy a most beérkezett sereg már ennek a jele.

 

Dél-Szudánban, Malakal városában harc tört ki a déli adminisztráció csapatai (SPLA) és Gabriel Tang északpárti milíciái között. A két egység elvileg közös csoportot (Joint Integrated Unit, JIU) kellett volna hogy alkosson a békeszerződés elvei szerint, Tang hadúr jelenléte azonban felkorbácsolta az indulatokat. Az összecsapások veszélyt jelenthetnek a 2005-ös észak-déli békére, bár eddig mindössze egy ENSZ-alkalmazott sérült meg, halottakról nincs hír.

 

Frissen beérkezett beszámolók szerint a hétvégén a közép-afrikai FDPC lázadók kifosztották az ország északi részén fekvő Batafango városát. A meglepetésszerű támadás során fegyveresek tömege ropogó fegyverekkel betört a városba, a katonák és rendőrök pedig inkább menekülőre fogták. A milicisták ezután fosztogatásba kezdtek, nem kímélve a civil szervezeteket sem. Elvileg azóta helyreállt a rend, a kormányba vetett bizalom azonban aligha.

 

Nigériában új gázkitermelő telep épül: a Shell által létrehozott, 1,6 millió dolláros projekt annak ellenére megy végbe, hogy Bayelsa államot az utóbbi hónapokban olajháború rázta meg (emberrablások, fosztogatások, fegyveres támadások, kalózkodás).

 

Drogok elleni harcot hirdetett a guineai junta: a célpontot főként a rendőrség vezetői jelentik, de a most letartóztatottak között van Conté exelnök fia, Ousmane is. A drogok elleni harc segíthet a javak igazságosabb elosztásában az országban, elemzők azonban a túlzásoktól óvjáj az új vezetést: Conté fiának letartóztatása ide tartozhat.

Szólj hozzá!

Címkék: drog olaj etiópia szomália szudán nigéria au közép afrikai köztársaság dél szudán guinea conakry

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr23964928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása