HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

81 halott Szomáliában az egyre súlyosabb harcokban

2009.02.26. 01:34 silenthunter

Egyre keményebb a harc Szomáliában; a civil halálos áldozatok száma csak Mogadishuban 48 a kedd reggel óta tartó küzdelemben. Az egyik oldalon az AU-békefenntartók és szomáli szövetségeseik (kormánycsapatok, Isse Addow ARS/ICU milíciái), a másik oldalon a Hizbi Islamiya milicisták vannak (Aweys sejk csapatait a hírek szerint már nem Inda'ade hadúr vezeti). A híradások szerint kedd óta Mogadishuban 48 civil halt meg (köztük iskolások), 80 megsebesült, továbbá meghalt 15 iszlamista fegyveres és 5 rendőr is. Közben a déli Hudur városában az Al-Shabaab csatát nyert az ott gyülekező kormánypárti milíciák ellen; Aden Sarensor hadúr csapatai az etióp határ mentén fekvő El Berde városkába vonultak vissza 3 órás harc után. Ezek nem jó hírek Ahmed sejk elnök számára, aki össznemzeti összefogást sürget: a Hizbi Islamiya és főleg az Al-Shabaab azonban ennek útjába állhat.

Elhagyták Kongó területét a ruandai katonák, akiket nagy ünnepléssel búcsúztattak Gomában, Észak-Kivu tartomány központjában. Az általuk végrehajtott "Umoja Wetu" hadművelet eredményeként megszűnt a Laurent Nkunda tábornok féle tuszi CNDP milícia, és nagyban legyengült annak ellenfele, a hutu FDRL is. Az utóbbi teljesen felszámolni azonban nem sikerült, ezért sok helyi bosszúhadjárattól tart. Most az ENSZ-misszión (MONUC) a sor, hogy megakadályozza a civilek további szenvedését.

Amitől sokan tartottak, beigazolódott: az immár Ugandát, Kongó-Kinshashát és Dél-Szudánt is végigturnézó, egyébként ugandai LRA lázadók most Közép-Afrikába is betörtek, ott összecsaptak egy őrjárattal, a hírek szerint halálos áldozatok is voltak. Az LRA útját mindenhol pusztulás jelzi, az ugandai és kongói hadseregek képtelenek voltak megsemmisíteni Joseph Kony csapatait, legutóbb Dél-Szudánban alakultak önvédelmi milíciák a fosztogató, gyilkoló és erőszakoskodó gerillák ellen. Részsikerek azért vannak: visszatérhetett Szudánba 5 olyan helyi fiatal (16 és 20 év között), akiket az LRA pár éve rabolt el és gyerekkatonaként használt. Most az ugandai hadsereg szabadította fel őket.

Felrázta a világsajtót a tegnapi nigériai Shell-gázüzlet: a Gazprom is beszállna, ha lehetne. Nigéria a gázkitermelés egyik globális központja lehet: feltéve, ha sikerül kordában tartani a kitermelést súlyosan akadályozó lázadó csoportokat.

Szólj hozzá!

Címkék: olaj szomália nigéria uganda közép afrikai köztársaság dél szudán kongó kinshasha

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr68966663

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása