HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Már helikopterre is lőnek a Niger-delta lázadói

2009.02.27. 01:44 silenthunter

Új taktikát alkalmaznak a Niger-delta olajlázadói: már helikopterekre is lőnek. Az áldozat Bayelsa állam egyik Agip-munkásokat szállító gépe volt; ugyan a lövések nem tettek komolyabb kárt a gépben, egy utas megsérült, és a helikopter visszatért Port Harcourt repterére. Közben az ország délkeleti részén, Edo és Ondo államokban 15 fiatal vesztette életét utcai bandák közti összecsapásokban; az ok nem világos, mindenestre 2 fiatal lány halála válthatta ki a főként egyetemi hallgatókat érintő harcokat.

Siker a kalózok ellen Szomália partjainál: egy kínai hadihajó megmentett egy bajba került olasz hajót, egy dán fregatt pedig egy kínai teherhajót. Utóbbi esetben nem fogták el a kalózokat: bár elkapták őket, csak lefegyverezték a hajóban tartózkodókat, mert nem voltak benne biztosak (?) hogy a RPG-vel, kalasnyikovokkal és egyebekkel felfegyverzett figurák tényleg a kalózok voltak. [Lehet hogy halászni akartak csak.] Ami Szomáliát illeti: Sharmake miniszterelnök és 220 képviselő visszatért az utóbbi napokban feldúlt Mogadishuba, ami a javuló helyzet jele lehet - meglátjuk, innen merre visz tovább az út számukra.

Tucatokra becsülik a Dél-Szudáni összecsapások áldozatainak számát: a tegnap-tegnapelőtt a déli SPLA hadsereg és Tang hadúr csapatai között kitört csatározások legalább 14, de akár 75 emberéletet is követelhettek. Dél-Szudán Tang hadurat, az északi kormányzat pedig az SPLA-t vádolja az incidenssel: az országban nagyon feszült a helyzet, miután Beshir elnök feje felett ott a nemzeti elfogatóparancs réme.

Régi hír Etiópiából: valahogy átment a radar alatt, hogy február 5-én roppant súlyos összecsapások törtek ki az ország déli részén a Borana etnikumhoz, valamint a szomáli Gheri klánhoz tartozók között, valószínűleg a vízforrások birtoklásával kapcsolatban: a mintegy 300 áldozatot követelő harcok után mindenesetre a Gheri klán tagjai jobbnak látták odébbállni. Helyi becslések szerint 100.000-re (!) tehető a menekültek száma, a szituáció azóta is feszült. Valahogy erről senki nem írt annak idején, illetve én nem találkoztam semmivel.

Szólj hozzá!

Címkék: olaj etiópia szomália szudán nigéria kalózok dél szudán

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr70968890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása