HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

A hadsereg ultimátuma Madagaszkáron: 72 óra van a rendezésre

2009.03.11. 01:05 silenthunter

72 óra. Ennyi időt adott a madagaszkári hadsereg főparancsnoka a viaskodó Ravalomanana elnöknek és Rajoelina ellen-elnöknek, hogy politikai megoldást találjanak küzdelmükre, más különben a hadsereg fog beavatkozni. Ma ugyanis megint összecsapások törtek ki a két politikus tábora között a francia követség előtt, ahol Rajoelina most meghúzta magát. Ráadásul lemondott a védelmi miniszter is, miután a hadsereg egyes elemei nem hajlandóak fellépni az ellenzéki tüntetők ellen. Ravalomanana azonban a hadsereg nélkül is nyerő lehet: az utóbbi években a rendőrséget párhuzamos és hasonló erejű szervezetté futtatta fel, és a rendőrök lojalitása az elnök iránt töretlennek tűnik.

A tegnapi fegyveres támadás után ma ismét a politika volt a főszereplő Szudánban. Miközben az ENSZ a térségben maradt szervezetei minden követ megmozgatnak a 13 száműzött segélyszervezet pótlására, Obama amerikai elnök elfogadhatatlannak nevezte a Nemzetközi Büntetőbírógát által körözött szudáni kollégája, Omar Beshir ezen eljárását. Obama arról beszélt, hogy potenciálisan még az eddiginél is nagyobb krízis fenyeget, a becslések szerint kb 1,1 millió darfúri maradhat élelem, víz és gyógyszer nélkül. A khartoumi amerikai követség közben megkezdte a felkészülést a nem létfontosságú személyzet evakuálására. Ezt a megnövekedett terrorfenyegetettség indokolja.

Nigériában ismét gondok vannak az olajkitermeléssel: a Shell most force majeure-t (önhibán kívüli teljesítésképtelenség) jelentett be a Forcados telephelyére, miután múlt héten felrobbantottak egy vezetéket. Közben a katonaság megerősítette a Chevron Escravos telephelyének védelmét, miután fenyegetések érkeztek. A legújabb becslések szerint tavalyhoz képest 20%-al, napi 1,6 millió barrel olajra csökkent a kitermelt olaj mennyisége. És ha mindez nem lenne elég, ott van még a belpolitikai rendetlenség: Yar'Adua elnököt kövekkel dobálták meg a vallási választóvonal mentén fekvő Jos városában, Ekiti államban pedig két politikai párt képviselői vívtak fegyveres harcot, az eredmény 1 halott, 4 sebesült. Yar'Adua elnöknek nem lesz egyszerű dolga, ha békét akar teremteni országában.

A szomáliai kabinet az iszlám Sharia törvénykezés bevezetése mellett döntött. A rendelkezést még jóvá kell hagyni a parlamentnek is, és várhatóan azt is teszi majd. A döntés részben a mérsékelt iszlamistákkal való megbékélést készíti elő, részben pedig Ahmed elnök korábbi politikai programjának (ICU) beteljesítése. Közben véget értek a harcok Baradhere városában, ahol az Al-Shabaab és Ahlu Sunnah Waljamaa csoportok csaptak össze; bár a végeredmény nem tiszta, úgy tűnik változatlanul az előbbiek uralják a települést. A Shabaab folytatja Kismayu kitisztítását is: az augusztusban elfoglalt városban most Hawala cégek (informális pénzügyi hálózatok) sorát oszlatta fel.

Szólj hozzá!

Címkék: ensz olaj szomália madagaszkár szudán terrorizmus nigéria darfúr

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr82995056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása