HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Elraboltak öt segélymunkást Darfúrban

2009.03.13. 02:31 silenthunter

Három külföldi és két helyi segélymunkást raboltak el fegyveresek Darfúrban; az Orvosok Határok Nélkül (MSF) dolgozóiért váltságdíjat követelnek. A darfúri lázadók szerint a dologban a térségben lévő arab milíciák keze van; Szudán közölte, dolgozni fognak a túszok kiszabadításán. Mint ismeretes, Szudán 13 segélyszervezetet utasított ki az országból, miután a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) háborús bűnök miatt vádat emelt Omar Beshir elnök ellen. Könnyen lehet, hogy ez az incidens egy újabb figyelmeztetés a nemzetközi közvélemény számára. Közben arab és ázsiai segélyszervezetek igyekeznek átvenni a kiutasítottak helyét, és talán engedik is őket. Szudánhoz kapcsolódó hír, hogy a vitatott Abiyei városából kivonult mind az északi (SAF), mind a déli hadsereg (SPLA), átadva a helyüket a közös csapatoknak (JIU). Abiyei múlt éven fegyveres harcok színhelye volt, a várost Dél-Szudán szeretné az autonóm régió részeként tudni, Khartoum azonban erről hallani sem akar.

Meghalt egy rendőr Algériában, miután két fegyveres tüzet nyitott rá és társaira, amikor le akarták tartóztatni őket a keleti Barika városában. A gépfegyverekkel felfegyverzett, iszlamistának gondolt támadók ezek után elmenekültek. A hadsereg szerdán 3 iszlamistát ölt meg Tizi Ozou környékén egy tűzharcban; a környéken több véres incidens is történt a napokban.

Három hónappal meghosszabbították a szomáliai AU-misszió (AMISOM) mandátumát az illetékesek. A 3750 főt számláló, ugandai-burundi-i kontingenset az AU reményei szerint majd egy nemzetközi misszió válthatja. Az AMISOM egyébként ma is összecsapott Mogadishu déli részén az iszlamista lázadókkal, egy fegyveres meghalt. Közben a városban először ült össze az új szomáliai parlament. Bay régióból pedig arról érkezett hír, hogy az Al-Shabaab iszlamista szervezet úttorlaszokat bontott el és banditákat ugrasztott szét Dinsoor környékén. Az iszlamisták év eleje birtokolják ezt a régiót.

Szabadult Roy Bennett: Morgan Tsangvirai zimbabwei miniszterelnök segédjét terrorizmussal vádolták egy koncepciósnak tűnő perben. Bennett ügye az ellenzék és Mugabe elnök közötti kiegyezés próbájának számított, és úgy tűnik, a dolog a jó irányba mozdult el.

Átszervezik az olajháborút vivó dél-nigériai hadsereg vezetését: az eddig két részből összetevődő Joint Task Force (JTF) közös parancsnokság alá kerül. A hadsereg azt reméli, a jobb koordináció segítheti a fegyveresek elleni effektívebb fellépést.

Szólj hozzá!

Címkék: algéria szomália szudán nigéria au zimbabwe darfúr dél szudán

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr39999327

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása