HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Ismét beleszólhat a hadsereg Guinea-Bissau politikájába

2009.04.05. 03:08 silenthunter

Megtámadták Francisco José Fadul ex-miniszterelnököt Guinea-Bissauban: a politikusra 15 katona támadott rá otthonában, megverték őt és feleségét és ki is rabolták a lakásukat (még a jeggyűrűket is elvitték). Fadul előzőleg korrupcióval vádolta a kormányzatot, és jelezte szándékát a június 28-ára kiírt elnökválasztáson való indulásra. Mint ismeretes, Guinea-Bissau elnökét március 2-án lőtték szitává katonák, és úgy tűnik most is bele akarnak avatkozni a politikába. A korrupciós vádak pedig nem alaptalanok: az országban olyan mértékű a kolumbiai kokain-kartellek, és újabban az ázsiai heroin-kartellek penetrációja, hogy sokan a világ első narko-országját látják Guinea-Bissauban.

Egyiptomban két okból is feszült a közhangulat a napokban. Kafr el-Sheik-ben a rendőrségnek kellett beavatkoznia egy kormányellenes tüntetésen, 25 embert őrizetbe vettek, másokat megvertek. A tüntetők két korábban bebörtönzött társuk szabadon bocsájtását követelték - a két fiatal április 6-át szerette volna gyásznappá nyilváníttatni, ugyanis ezen a napon tavaly 3 ember halt meg és 150 sérült meg a Mahalla városában ipari dolgozók egy elfajult tiltakozó akcióján. Közben emberi jogi aktivisták a Bahá'í vallásúak elleni erőszakra hívták fel a figyelmet: egy újságíró eretneknek nevezte egyik vezetőjüket, mire egy faluban tűzbombákat dobtak a helyi Bahá'í vallású lakosok házaira, és a vizet is elzárták. Az ötnapos pogromban senki nem sérült meg, viszont nem is vizsgálták ki őket.

Kínos incidens a szomáliai kormány háza táján: tegnap egy szóvivő azt nyilatkozta, minden segélyszervezetnek regisztrálnia kell magát a kormányzatnál, vagy mehet az országból. Azonban most kiderült, hogy a dolog mégsem igaz, legalábbis ugyanaz a szóvivő most letagadta a dolog igazságtartalmát. Tavaly 34 segélymunkás halt meg az országban, ez a tervezet pedig súlyos arculcsapása lett volna az áldozatteljes munkát végző szervezeteknek.

 

Szólj hozzá!

Címkék: drog egyiptom szomália guinea bissau

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr261046885

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása