HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Visszafoglalta hajóját a kalózoktól egy amerikai legénység

2009.04.09. 02:04 silenthunter

Túszdráma a tengeren: szomáliai kalózok elfoglaltak egy amerikai hajót és annak húszfős amerikai legénységét. (Ritka az ilyen hajó arrafelé, de az USA a kormányzati segélyeket saját legénységgel szállíttatja - ezúttal USAID segély volt a rakomány.) A fegyvertelen legénység azonban nem hagyta magát, és valahogy elfogta az egyik kalózt, majd pedig tárgyalásokba kezdett a többiekkel, aminek eredményeképpen a kalózok elhagyták a hajót az egyik mentőcsónakban, magukkal hurcolva a kapitányt. A legénység igyekezett kicserélni a saját foglyát a kapitányra, a kalózok azonban átverték őket, és most teljes létszámban iszkolnak a mentőcsónakban a kapitánnyal együtt. Egy amerikai és hat szövetséges hadihajó a nyomukban van, e sorok írásakor még kétséges a sztori vége. A támadás a partoktól párszáz kilométerre történt, a kalózok ugyanis úgy védekeznek a nemzetközi ellenlépésekkel szemben, hogy "anyahajók" használatával kiterjesztik a hatáskörzetüket, széthúzva az ellenük fellépő flottát, megakadályozva a segélykérésekre való gyors reakciót. A sztoriban még rengeteg a kérdőjel, holnap beszámolunk az új fejleményekről is. Per pillanat egyébként 14 hajó és 260 ember van a kalózok fogságában. Szomáliával kapcsolatos hír még, hogy tárgyalások kezdődtek az Aweys sejk által vezetett Hizbul Islam ellenzéki csoport és a kormány között. A Hizbul a második legerősebb kormányellenes erő az Al-Shabaab mögött, integrációjuk jót tehetne az ország belső megbékélésének - de nem minden árt érdemes megfizetni érte.

A nigériai kormány leváltotta az állami olajvállalat (NNPC) vezetőit, és új garnitúrát nevezett ki. A döntésben biztosan komoly szerepe van az olajkitermelés fokozatos csökkenésének, valamint az ebből következő bevételkiesésnek. Közben az országban újabb emberrablás történt: Ebonyi államban egy külföldi építőmunkást hurcoltak el, és 150 millió nairát követelnek a szabadon bocsájtásáért. Az emberrablások növekvő száma az állam belső gyengülését mutatja, a kriminalitás pedig a Niger-delta felől fokozatosan kúszik fel észak felé.

Újabb, a sajtóban alig követett front nyílt Kongó-Kinshashában: Kivu (FDRL) és Uélé régiók (LRA) után ismét fellángolt a harc Ituriban is. Március 31-én Bunia közelében az FPJC csoport támadott meg falukat, két nappal később pedig az FPRI csoport ellentámadást hajtott végre a körzetben. Az FPJC tavaly szakadt ki az FPRI-ből, és a két csoport a kongói hadseregen kívül immár egymással is harcban áll. Eddig 30.000 embernek kellett elmenekülnie az otthonából a kiújult attrocitások miatt.

 

Szólj hozzá!

Címkék: usa olaj szomália nigéria kalózok puntland kongó kinshasha

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr851055089

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása