HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Változatlanul a kalózok fogságában az amerikai kapitány

2009.04.10. 02:13 silenthunter

Még mindig nem ért véget a tengeri túszdráma, a szomáliai kalózok által tegnap elrabolt amerikai hajóskapitány és a 4 foglyulejtője a vízen hánykolódnak egy kis mentőcsónakban. A USS Bainbridge romboló a csónak közelében van, és az amerikaiak FBI-tárgyalók bevonásával igyekeznek kiegyezni a kalózokkal, aki a parttól távol, a romboló közvetlen közelében elég cudar kilátásokkal néznek szembe. Közben északon, az amúgyis labilis Szomáliföld Gabiley régiójában családok százainak kellett elhagyni otthonát, amikor kiújultak a februárban már két halálos áldozatot hozó harcok a Reed Hared és a Reed Nour klánok között. A konfliktus még 1998-ban kezdődött a lojalista Reed Nour és a függetlenségpárti másik klán között: az április 7-e óta zajló mostani fellángolásnak eddig egyetlen áldozata van.

Folytatódik a vadászat az ellen a csádi MINURCAT ENSZ/EU békemisszióban szolgáló francia idegenlégiós ellen, aki szerdán lelőtte három társát (két idegenlégiós társát és egy togói ENSZ-katonát) az abechei bázison, majd pedig a sivatag felé vette az irányt, ahol megölt egy helyit is, aki nem akarta neki adni a lovát. Most békefenntartók, csendőrök és csádi katonák közösen keresik a még mindig felfegyverzett férfit, aki a leírások alapján "hirtelen megőrült".

Elnökválasztásokat tartottak Algériában. A csalások vádjától sem mentes szavazáson az eddigi elnök, Abdelaziz Bouteflika a fő esélyes, a választók 74%-a járult az urnákhoz. Boumedes régióban a radikálisok is megpróbáltak beleszólni az események menetébe: egy bomba megsebesített két rendőrt. Az Al-Qaeda algériai szervezete azonban úgy tűnik, nem tudta megakadályozni a gyűlölt és ellenük keményen fellépő Bouteflika újraválasztását.

Szólj hozzá!

Címkék: usa franciaország ensz algéria szomália csád kalózok szomáliföld puntland

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr431057008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása