HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Ismét amerikai hajó volt a kalózok célkeresztjében

2009.04.16. 00:56 silenthunter

Újabb amerikai segélyt szállító hajót céloztak meg a szomáliai kalózok. A Liberty Sun legénysége bezárkózott, amikor a kalózok lőni kezdtek a járműre, és sikerült lerázni az üldözőket még jóval azelőtt, hogy a helyszínre küldött USS Bainbridge romboló öt óra múlva (!) a helyszínre ért. Igazán peches Richard Phillips, a pár napja megmentett hajóskapitány: ma kellett volna hazarepülnie Mombasából, azonban mivel a Bainbridge vissza kellett, hogy forduljon a Liberty Sun felé, a rajta tartózkodó Phillips nem jutott el a kenyai partokig. Ez az eset azért volt különösen veszélyes, mert a kalózok kitartanak az mellett, hogy mostantól bosszúból megölik a fogságba esett amerikai tengerészeket. A Liberty Sun legénysége most mindenesetre kiegészült egy csapat haditengerésszel. Közben a francia hadsereg újabb akciót hajtott végre a kalózok ellen: a Nivose és helikoptere rajtaütött egy kalóz-anyahajón és elfogta annak 11 fős legénységét. Ez a csoport egy libériai hajó veszélyeztetésére készült. Közben nem javul a közbiztonság a szárazföldön sem: Mogadishuban egy parlamenti képviselővel végeztek merénylők. A képviselők elleni támadások azóta szaporodtak meg, mióta az Al-Shabaab iszlamista frakció vérdíjat tűzött ki a fejükre. Lövöldözés tört ki a stratégiai fontosságú K4 körzetben is: itt négy kormánykatona és öt civil sérült meg.

Nigéria és olaj: a kormányzat 30 csónak bevetésével keresi azokat a lázadókat, akik tegnap rohamozták meg a Shell egyik vízi telephelyét, megölve 3 tengerészt (az azt megelőző napi, szintén vízi összecsapásban kb 20 lázadó halt meg). A Shellre amúgyis rájár a rúd: csőtűz és olajszennyezés miatti büntetés rontotta tovább a cég egyébként sem túl rózsás kilátásait.

Közép-Afrikában folytatódott a banditák és állattenyésztők közti konfliktus, amiben a napokban 22 ember halt meg és 52 sérült meg, brutális kézitusa során. Az APRD lázadó csoport elrabolta és kivégezte az állattenyésztőket tömörítő nemzeti szövetség elnökét, Soule Garga-t. A gyilkosoknak aligha van mitől tartaniuk: a kormányzat ereje nem terjed ki az ország északi részében aktív fegyveres csoportok megregulázására.

Halálra ítélt 10 darfúri JEM-lázadót egy khartoumi bíróság, amiért azok részt vettek a tavalyi puccskísérletben. A JEM természetesen illegálisnak minősítette az eljárást, a 10 emberrel 60-ra növekedett a hasonló okból halálsoron lévő darfúri milicisták száma. Közben háromnapos túrára Szudánba érkezett John Kerry amerikai szenátor, a külügyi bizottság vezetője. Kerry az elnökkel való találkozó mellett Darfúrba is ellátogat majd.

Három palesztin fiatalt kapcsolt le az egyiptomi rendőrség, akik Gázánál próbálkoztak illegális határátkeléssel. Kedden 25 férfit tartóztattak le, akik a Hezbollah szervezettel voltak kapcsolatba hozhatóak. A rendőrök TNT-t is találtak zsákokba rejtve. Úgy tűnik, Egyiptom kezdi komolyan venni a határátkelés ellenőrzését, a Hezbollah természetesen máris elégedetlen.

Szólj hozzá!

Címkék: usa franciaország egyiptom olaj szomália szudán nigéria kenya darfúr kalózok közép afrikai köztársaság puntland

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr681067815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása