HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Új amerikai stratégia Szudánban és Szomáliában

2009.04.17. 03:56 silenthunter

Máris sikeresnek mondható John Kerry amerikai szenátor látogatása Szudánban: Omar Beshir elnökből sikerült egy barátságosabb hangot előcsalnia, és igéretet kapott arra, hogy bár a Darfúrból kiutasított segélyszervezetek nem térhetnek vissza oda, újak beáramlását engedélyezni fogja a kormányzat. Ez segíthet a növekvő humanitárius nyomás visszaszorításában. Kerry üzent a darfúri lázadó csoportoknak is, akiktől a béketárgyalások folytatását kérte. Az USA most teljesen új hangot ütött meg az eddiekhez képest, egy olyat, ami tetszhet a khartoumi kormányzatnak is.

Miközben Hillary Clinton amerikai külügyminiszter négy pontban foglalta össze a kalózok elleni új stratégia alapelveit, Szomália miniszterelnöke, Omar Abdirashid Ali Sharmake pénzt kért az ellenük való harcra, mondván hogy csak a források hiánya miatt nem tudnak erőteljesebben fellépni a banditák ellen. Sharmake per pillanat csak mintegy 3500 milicistát tud felmutatni, a kormányzati hadsereg újjászervezése elsőszámú prioritás lenne. A kormány a saját székhelyén, Mogadishuban sem tud rendet tartani, ahol a tegnap meggyilkolt képviselő után ma öt mérsékelt iszlamistát öltek meg, köztük egy a belügyminiszterhez közeli parancsnokot is. Az ezen merényletek mögött álló Al-Shabaab a saját területének számító déli régióban sem tétlenkedik: Kismayuban sírok tucatjait semmisítették meg, Baidoában pedig letartóztattak 25 fiatalt, akik nem tartották be az elrendelt imaidőszakot. A Shabaab elleni növekvő engedetlenségnek ugyan vannak jelei a déli régióban, a szervezet azonban per pillanat túl erős ahhoz, hogy bárki komolyabb ellenállást merjen kifejteni ellene.

Harccal fenyeget a nigériai MEND szervezet: a Niger-delta legerősebb lázadó csoportja a katonák és milicisták hétfő óta eldurvult vízparti csatáit nem nézi jó szemmel, mondván ha a katonaság rajtuk áll bosszút az Ogunbos parancsnok milíciái ellen elszenvedett kudarcaiért, akkor vissza fognak vágni. Jó hír viszont, hogy sikerült kiszabadítani egy a napokban elrabolt olasz munkást: a rendőrség nem fizetett váltságdíjat, hanem rajtaütött az emberrablókon és épségben kimentette a túszt.

Szólj hozzá!

Címkék: usa szomália szudán nigéria darfúr kalózok

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr341070034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása