HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Lövésekkel riasztották el a szomáliai kalózokat

2009.04.27. 01:30 silenthunter

Váratlan fordulatot vett egy csapat szomáliai kalóz számára a Melody nevű olasz utasszálító hajó elleni támadás. Ahogy a csónakjuk fegyverropogás közepette a hajó közelébe ért, az azt védő biztonsági emberek pisztolyaikból figyelmeztető lövéseket adtak le és vízágyúkkal visszatartották őket, a kalózok pedig - vélhetően a meglepetéstől - visszafordultak. A szobáikba menekített utasoknak nem esett baja, a hajót pedig egy spanyol hadihajó kísérte el a legközelebbi kikötőig. Ennek a rövid távú sikernek azonban nagy ára lehet: a hajózási társaságok eddig szándékosan nem alkalmaztak fegyveres őröket, félve a konfliktus eszkalációjától: a kalózok eddig csak foglyul ejtettek pár embert, most viszont már tűzharcok alakulthatnak ki és civilek halhatnak meg. A hónapokig betyárosnak tűnő, véresen komoly ám teljesen vértelen kalózkodás időszaka lejárt, és fel kell készülni arra, hogy hamarosan potenciálisan halottak sora terhelheti majd a kalózok számláját. Közben Szomália fővárosában, Mogadishuban fegyveresek megtámadták az ott állomásozó AU-békefenntartók (AMISOM) két bázisát. A több órás csatának természetesen főként civil áldozatai vannak, három halott és 8 sérült. A támadásokat egyébként szokás szerint visszaverték.

Miközben a szudáni kormányzat által halálra ítélt, a darfúri JEM lázadó csoporthoz tartozó fogságba esett harcosok száma 82-re emelkedett, öt darfúri mozgalom Katarban igyekszik megteremteni a békekötés feltételeit Khartoummal. A legfontosabb csoportosulásnak számító JEM azonban nincsen köztük: a szervezet szerint ha a dolog februárban nem sikerült, most sem fog, az akkori megegyezést ugyanis a kormányzat számos ponton szegte meg.

Máris szabadult a tegnap elrabolt nyugalmazott tábornok Nigéria Edo államában: Peter Ademokhairól sem azt nem lehet tudni miért rabolták el, sem azt, hogyan szabadult ilyen gyorsan. Azt viszont igen, hogy jó egészségnek örvend.

Szólj hozzá!

Címkék: szomália szudán nigéria darfúr kalózok

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr561088484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása