HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Észak felé gyűrűzik az erőszak Szomáliában

2009.04.30. 01:10 silenthunter

Gránátot dobtak egy autó alá a Szomália északi részén fekvő Puntland autonóm régió Galkayo városában. A robbanásban hárman haltak meg, köztük a régió hírszerzésének (PIS) egy magas rangú tisztje is. A merénylő nem jutott messzire, a biztonsági erők azonnal lefogták, valószínűleg hamarosan többet is megtudhatunk a motivációjáról. Közben a központi Beledweyne városában egy segélymunkás házát támadták meg fegyveresek, három ember sérült meg (családtagok). A várost uraló ICU-milíciák eddig nem nyilatkoztak arról, miről szólt ez a történet és mit tesznek a felgöngyölítésére.

Szabadult az a két külföldi (francia és kanadai) segélymunkás, akit három hete rabolt el a szudáni Darfúrban egy magát a "Falcons for the Liberation of Africa" néven emlegető csoport. A Falcons eddig a Zoe's Arc nevű, csádi gyermekek elrablásával vádolt szervezet perének újjáindítását követelte, végül úgy tűnik beérték azzal, hogy felszólították Franciaországot a csádi gyermekek helyzetének rendezésére.

Újabb hat fegyverest ölt meg a hadsereg (JTF) a Nigéria déli részén folytatódó szórványos harcokban, ezúttal Rivers államban. Ráadásképpen egy még hétfőn elrabolt hajót is sikerült visszaszerezniük egy másik akcióban Bonny környékén. Rosszult jártak azonban egy az Isaka folyón haladó 25 fős komp utasai: banditák támadtak rájuk, és amellett hogy értékeiket elvették, az egyik fiatal lányt öten meg is erőszakolták. Ezek a hírek jól mutatják a Niger-delta valóságát: amíg nem történik valamiféle strukturális változás (például az olajjövedelmek elosztásában), hiába vadászik le a hadsereg újabb és újabb fegyvereseket, még újabbak fognak a helyükre lépni.

Valami miatt most ütötte ki a biztosítékot egyes emberi jogi csoportoknál az a tény, hogy április 4 óta az a Bosco Ntaganda ezredes az FDRL-lázadók elleni kongói hadművelet alkoordinátora, akit háborús bűnökkel vádolnak. Ntaganda Nkunda tábornok jobbkeze volt a tuszi CNDP milíciák vezetésében, majd a szervezet nagy részével az év elején átállt a kormány oldalára, embereit integrálták, ő maga pozíciót kapott. Amellett, hogy a felháborodás jogos, érthetetlen, miért majdnem egy hónappal a tény után következett.

Szólj hozzá!

Címkék: franciaország szomália szudán nigéria darfúr puntland kongó kinshasha

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr41096742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása