HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Megint háború szélén Csád és Szudán

2009.05.06. 03:25 silenthunter

Máris kétséges a vasárnap megkezdett dohai, Szudán és Csád közötti békülési folyamat őszintesége, ugyanis az utóbbi ország azzal vádolja Khartoumot, hogy annak csapatai a mai nap során támadást indítottak Csád keleti része ellen. Szudán tagad, szerintük "csupán" csádi lázadó csapatok támadtak a kormányzati egységekre, amihez a szomszédos ország kormányzatának semmi köze. Ez persze minimum cinikus magyarázat, ezen lázadók fő pénzelője ugyanis pontosan Szudán, és annak proxy-jaiként vívnak háborút Idris Déby elnök ellen.

23 gyerekek szerelt le az ENSZ-misszió Kongóban. A srácok eredetileg a tuszi CNDP milíciában szolgáltak, majd azzal együtt integrálódtak a központi hadseregbe (FADRC). A kéksisakosok most átnézik a kongói sorokat, és kiveszik belőlük a gyermekkatonákat. Ez még akkor is fontos hír, ha a FADRC-nek most fontosabb dolga is van a belső szervezésnél: az újjáéledő FDRL lázadó mozgalom terroruralmának felszámolása Dél-Kivuban.

Megint feszegetik a zimbabwei hatalommegosztási egyezmény határait a bíróságok - az egyik bíró most börtönbüntetésre ítélt 18 egykori ellenzéki aktivistát, akiket egy eléggé nyilvánvalóan koncepciósnak tűnő perben terrorizmussal vádoltak. Tsangvirai miniszterelnök máris tiltakozik, persze Mugabe elnök szerint a bíróság csak a dolgát végzi. A belső feszültségek gerjedése mellett érdekes lehet az emberi faktor is: pár hónapja csúnyán összeverték ugyanezeket az aktivistákat a börtönben, és most sem lehet másra számítani.

Miközben folytatódik a politikai párbaj Eritrea szerepéről az ország helyzetében, a szomáliai Mogadishuban meghalt a kormánypárti ICU-milícia egy tagja, négy pedig megsebesült, amikor autójukra ismeretlen fegyveresek nyitottak tüzet. Az incidensről sokkal többet eddig nem lehet tudni, érdemes azonban felhívni a figyelmet arra, hogy Mogadishu hetek óta politikai gyilkosságoktól hangos, a fegyveres csoportok közti összecsapások pedig lényegében évek óta mindennaposak a szomáliai főváros utcáin.
 

Szólj hozzá!

Címkék: ensz szomália szudán zimbabwe csád eritrea kongó kinshasha

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr561105446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása