HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Súlyos harcok Mogadishuban: 65 halott

2009.05.11. 01:36 silenthunter

Hónapok óta nem látott súlyosságú harcok zajlanak Szomália fővárosában, Mogadishuban, ahol az elmúlt 3 nap során az Al-Shabaab és Hizbul Islam radikális iszlamista szervezetek fokozatosan szorítják ki a kormányati csapatokaz a város északi részéből. A halottak számát eddig 65-re teszik, további mintegy 190 ember megsebesült. A harc azzal kezdődött, hogy kormányzati ICU milíciáknak sikerült bevenni egy rendőrállomást a Hizbul Islam csapatoktól, ráadásul az elnöki palota (Villa Somalia) elleni támadást is visszaverték. A helyszíni leírások szerint a radikálisokat külföldi (arab) harcosok sora erősíti, és saját elmondásuk szerint mostanra elfoglalták többek közt a helyi stadiont és a védelmi minisztérium épületét is, bár ezt a kormányzat tagadja. Két parlamenti képviselő házát célzott gránáttámadás érte, csak sebesülések történtek, a Bakara piacon viszont merénylők lelőtték az ICU két tisztjét. Különösen durva incidens volt az, amikor egy mecsetet bombatalálat ért, és mintegy 15 civil halt meg. Nem meglepő, hogy emberek százai menekülnek el a harcban érintett Wardhigley és Yaqshid körzetekből. Közben hátborzongató hír a kalózok háza tájáról: kiderült, hogy egy még a múlt héten szabadult indiai hajó egyik matrózát április 26-án a vízbe lőtték a fegyveresek, eddig ismeretlen okból. Az üzenet azonban egyértelműnek tűnik: mivel a nemzetközi erők elkezdték kilőni a kalózokat, ők is ugyanezt fogják tenni a legénység ellenálló tagjaival. Ezzel a játék véres fordulatot vehet. Jó hír viszont hogy 2 millió dolláros váltságdíj kifizetése után szabadon elhajózhatott egy brit tulajdonú, bulgár legénységgel rendelkező hajó.

Tűzszünetet írhat alá a három legfontosabb darfúri lázadó szervezet (JEM, SLM/Abdelwahid, SLM/Unity). A katari Dohában kidolgozott, AU közvetítéssel létrehozott dokumentum 90 napra vetne véget mindenféle harcnak, és a szervezeteknek két héten belül kellene aláírniuk Scott Gration amerikai különmegbízott jelenlétében. Közben nagyon feszült a helyzet az egymást kölcsönösen a hazai lázadók támogatásával vádoló Szudán és Csád között: miközben utóbbi a diplomáciai kapcsolatok megszakításával fenyeget, előbbi a fegyveres csoportok (különösen a JEM) támogatásának azonnali megszakítására szólította fel szomszédját.

Amnesztiatörvényt fogadott el a kongói parlament az ország keleti részén 2003 óta zajló polgárháború résztvevőivel kapcsolatban. Az amnesztia nem vonatkozik a háborús bűnökkel vádolt tisztekre, legfőbbképpen nem Laurent Nkunda tábornokra, akinek kiadatását Ruanda eddig nem hajtotta végre. Nem vonatkozik a dolog az északon harcoló LRA lázadókra sem: azok ezúttal Dél-Szudánban ütöttek rajta két falun, több embert elrabolva. A helyi önvédelmi milíciák (Arrow Boys) viszont sikeresen megölték az egyik LRA-gerillát, akinek a holttestét a feldühödött tömeg "széttépte". Az LRA főként gyerekek és nők elrablására szakosodott, akiket katonaként és rabszolgaként használnak a továbbiakban.

Szólj hozzá!

Címkék: szomália szudán csád darfúr kalózok dél szudán kongó kinshasha

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr61114218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása