HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

17 ezer ember menekült el Mogadishuból a hétvégén

2009.05.12. 01:27 silenthunter

Folytatódik a kemény csata Szomália fővárosának, Mogadishunak az utcáin a radikális iszlamisták és a kormánypárti mérsékelt erők között. A mai küzdelemben a hétvégi mintegy 65 után további 10 ember halt meg, a harcok fókuszpontja továbbra is a Yashid körzetbeli rendőrállomás, de gránátok estek az elnöki palotára is. Az Al-Shabaab milicisták verziója szerint a kormánycsapatok most az AMISOM-békefenntartók által védett körzetekbe vonultak vissza, és onnan lövik a lázadókat, ez persze ilyen forrásból korántsem tuti hír. A várost szombat óta mintegy 17200 (!) ember hagyta el menedéket keresve, semmissé téve ezzel a kormányzat visszatelepítési programjának eddigi eredményeit. Bár most nyugodtabb periódus állt be, nem úgy tűnik mintha a golyózápornak vége lenne a közeljövőben: a déli Kismayuból maszkos harcosok oszlopa tart a város felé hogy csatlakozzon a radikális erőkhöz. Fontos lehet ebből a szempontból az, hogy Banadir megye kormányzati csapatai sikeresen visszafoglalták a Mogadishutól 30 km-re délre lévő, stratégiai fontosságú Afgoi ellenőrzőpontot, ezzel gyakorlatilag elvágva az iszlamistákat a déli utánpótlástól. A kérdés az: meddig?

Ismét törzsi összecsapások rázták meg Dél-Szudánt: ezúttal a Lou Nuer-ek támadták meg a Jikany törzs egyik faluját, 49-en meghaltak (főként nők és gyermekek), további 42 ember megsérült. A támadás elvileg egy márciusi akció miatti bosszúból történt, akkor 14 Lou Nuer halt meg, szintén főként nők és gyermekek. Az itt élő pasztorális népek számára a jószágtulajdon a társadalmi státusz alapja, és az összecsapások gyakori forrása - a jelek szerint ezúttal is történt marhalopás. A múlt héten a Mundari és Bari népcsoportok közt volt villongás Juba környékén, ezt ma rendezték úgy hogy a két törzs nem léphet egymás földterületére.

Az ENSZ kongói missziója (MONUC) mélységesen elítélte azt a május 8-adikai támadást, amelynek során az FDRL lázadó csoport felégette Butolonga falut: 131 ház égett le, két katona meghalt, a lakók elmenekültek. Erről az akcióról eddig nem szereztem tudomást, most is csak abból, hogy az ENSZ törvényen kívülinek nevezte a Dél-Kivu tartományba fokozatosan visszaszivárgó hutu lázadókat.

Szólj hozzá!

Címkék: szomália szudán dél szudán kongó kinshasha

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr901116299

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása