HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Múlandó az Al-Shabaab népszerűsége Szomáliában?

2009.06.02. 21:09 silenthunter

A hétvégén Szomália három legfontosabb városának mindegyikére jutott incidens. A fővárosban, Mogadishuban Yaqshid körzetben volt lövöldözés (eddig nem futott be hír áldozatokról), valamint egy jól elhelyezett (és talán távirányítású) akna felrobbantotta a katonaság egy járművét, 5 katona meghalt, 5 további ember (köztük civilek) megsebesült. Az iszlamisták által uralt Baidoában egy férfi nyitott tüzet a helyi Al-Shabaab katonákra, Kismayuban pedig két ember sérült meg amikor valaki gránátot dobott a járókelők közé. A Shabaab mindkét esetben gyorsan megoldotta az ügyet, nem is ez az érdekes: hanem hogy ezek az első ilyen jellegű akciók, mióta az iszlamisták megkaparintották ezeket a városokat. Ez a Shabaab népszerűségének csökkenését igazolhatja, bár merész dolog lenne két össze nem függő incidensből komoly következtetéseket levonni.

Miközben a nigériai hadsereg még mindig nem adja fel eltűntnek (MIA) nyilvánított, minden valószínűség szerint elhunyt 18 katonájának keresésését, az ország szenátusának (a parlament felső háza) vezetője bejelentette, a kamarát nem tájékoztatták arról, hogy katonákat küldenének a Niger-deltában. Jelezte továbbá, hogy tényleg hatalmasak a szegények és gazdagok közti különbségek a térségben, és hogy a beavatkozás igazi célja a bűnözők és valódi emberi jogi harcosok közti határ meghúzása lehetne. Egészében hozzáértő és józan hozzászólás, talán érdemes elolvasni.

Felrobbant egy gránát az egykori mozambiki lázadó szervezet, a Renamo Maringue városhoz közeli bázisán. A hír talán csak azért érdekes, mert az Afonso Dhlakama "elnök" által vezetett szervezet még mindig nem szerelte le illegális paramilitáris csapatait, az elnöki gárdát. Dhlakama legutóbb 2006-ban fenyegetett saját hadsereg felállításával: hogy felszerelése van hozzá, az nem kérdéses, az ellenzéki politikus azonban valószinűleg aligha rúgja majd fel a 16 éves békét.

Kenyából az országba átszökő, ott jószágaiknak élelmet és vizet kereső Pokot harcosok támadtak az ugandai hadseregre a határmenti Achorchor körzetében. A 800 marhát hajtó harcosok azért lőttek a katonákra hogy elkerüljék a határátlépésért járó büntetést, a tűzharcban elvileg egy katona sérült meg bár a kenyai oldal szerint akár 4 is meghalhatott. A harcosok most a gulyát a gyermekeikre hagyva Kenya felé menekültek el, nyomukban ugandai katonákkal és kenyai határőrökkel egyaránt.

Szólj hozzá!

Címkék: szomália nigéria kenya mozambik uganda

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr591160099

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása