HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Merénylet Algériában: 10 halott

2009.06.04. 04:20 silenthunter

Sikeres merényletet követtek iszlamisták az algériai Timezrit városában, ahol két az autójukban ülő, teszteket szállító középiskolai tanár halt meg egy bombatámadásban, az őket kísérő rendőrök közül pedig 8 halt meg a robbantást követő golyózáporban. A hadsereg keresi az elkövetőket, és Boumedes környékén hatalmas átfésülő akciót tart, helikoptereket is bevetve. Az iszlamista lázadók először céloztak tanárokat: az ok az lehet, hogy Algériában ők is köztisztségviselőnek számítanak.

Hét fegyverest ölt meg a nigériai haditengerészet egy most bejelentett hét eleji akcióban Rivers állam déli vizein. A Pathfinder őrhajó rutinellenőrzés során bukkant a fegyveresek által irányított, korábban elrabolt hajóra, a tűzharc után a tengerészek birtokba vették azt, és rajtaütöttek a gerillák egy szigeten lévő kikötőbázisán is, kiszabadítva 3 túszt. Bayelsa államban elfogtak két feltételezett lázadót, akiket a helyiek adtak fel (nyilván félelemből). Nigériát azonban most nem ez, hanem a Tompolo lázadóvezér házában megtalált dokumentumok tartják lázban: eszerint vele magas rangú politikusok és külföldi források is kapcsolatban lettek volna. Ennek a sztorinak nyilván majd folytatása következik.

Folytatódik a kongói hadsereg offenzívája a hutu FDLR lázadók ellen az ország keleti Kivu régiójában. A hírek szerint eddig 11 fegyverest öltek meg, négyet pedig elfogtak, és sikerült felszabadítani a korábban terrorizált Bukumbirwa falut is.

Kisebb győzelmekről adott számot a szomáliai kormány Mogadishuban: sikerült visszafoglalni Yaqshid körzet rendőrállomását, amiért hetek óta zajlik ádáz harc a Hizbul Islam iszlamista milíciáival. A négy napja tartó kemény küzdelemben legalább 25 ember meghalt, 60 pedig megsebesült. Az iszlamisták 10 katona megöléséről és győzelemről beszélnek: ez blöffnek tűnik, bár innen nehéz megmondani. A városban borzalmas a közbiztonság: fegyveresek elrabolták az egyik tévétársaság vezetőjét, valamint két papot is, az egymástól függetlennek tűnő incidensek indokai eddig ismeretlenek.

Az olajmezők kutatásával való azonnali felhagyásra szólította fel fenyegetésében az etiópiai szomáli kisebbséget képviselő ONLF fegyveres lázadó csoport. A kormány szerint tönkrevert, de látszólag működőképesnek tűnő csoport korábban is fenyegette már a szerintük a környezetet feldúló társaságokat, követelésük teljesítésére azonban aligha van remény, Etiópia ugyanis súlyosan rá van szorulva az esetleges olajjövedelmekre.

Szólj hozzá!

Címkék: olaj algéria etiópia szomália terrorizmus nigéria kongó kinshasha

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr411162597

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása