HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Vérbe fojtott puccskísérlet (?) Guinea-Bissauban

2009.06.06. 02:26 silenthunter

Kemény nap Guinea-Bissauban: a hadsereg lecsapott egy szerintük a kormány megdöntésére és a választások ellehetetlenítésére törekvő csoportra, akcióikban legalább 4 ember meghalt. Az országban június 28-án rendez(né)nek választásokat Vieira elnök március 2-ai meggyilkolása után; Baciro Dabo egykori belügyminiszter jelölt volt, amíg éjjel a katonák le nem lőtték álmában. Az összeesküvés fejének tartott Helder Proenca egykori védelmi minisztert autójában lőtték le, sofőrjével és testőrével együtt. A hadsereg letartóztatásokat is végrehajtott, az érintettek között van Faustino Imbali volt miniszterelnök és több egykori magas rangú katona is. Egyes meg nem erősített források szerint Imbali azóta már nincs is életben. A gyilkosságok, hacsak nem valódi puccskísérlet megakadályozásáról van szó, akár a választások eltolását is eredményezhetik, ami az országot teljesen behálózó drogmaffia malmára hajthatná a vizet.

Jószágrablás miatti összecsapások rázták meg Kenya Isiolo-Samburu körzetét. A környék lakosai már napok óta egymás torkánál vannak: a Borana és szomáli lakosok a Turkana és Samburu törzsbeliekkel viaskodnak. A sztori akkor durvult el, amikor kedden rendőrök próbáltak közbelépni ez utóbbi csoport harcosai ellen: a kialakuló harcban négy rendőr és öt civil halt meg. Most újabb karhatalmi erőket vezényeltek a térségbe, a helyi lakók viszont a hírek szerint inkább menekülőre fogták.

Robbanások rázták meg Szomáliát: Mogadishuban az AU-békefenntartók konvoját célozta egy útszéli bomba (hatása eddig ismeretlen), Beledweyne városában pedig két ember halt meg, amikor egy akna robbant a marhavásáron. Ez útóbbi akcióval kapcsolatban a településért viaskodó Hizbul Islam és ICU milíciák egymásra mutogatnak. Szomália második legnépesebb városában mini polgárháború dúl: a több klán által lakott település egyes klánjai a kormány, mások a lázadók mellett vannak, ezért is lehet jelen egyszerre mindkét fenti szervezet. Közben Mogadishu Yaqshid körzetében tovább zajlanak az immár 8 napja tartó csaták (ezúttal 4 halott és 20 sérült a mérleg), és néhány hét csend után a Galgaduud régióbeli Wabho uralmáért is újabb összecsapás volt: a Hizbul Islam talán kiűzte az Ahlu Sunnah Waljamaa kormánypárti milíciáit a városból. Talán nem túlzás iszlamista polgárháborút emlegetni, az ICU és az Ahlu Sunnah Waljamaa (kormánypárt) valamint az Al-Shabaab és a Hizbul Islam (lázadók) között.

Szólj hozzá!

Címkék: szomália kenya guinea bissau

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr391166717

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása