HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Etióp - iszlamista szópárbaj Szomáliában

2009.06.15. 03:21 silenthunter

Szomáliában változatlanul a határmenti Balanbal városba bevonult etióp csapatok témája uralja a médiát. Ez nem csoda, hiszen 2006 vége és 2009 eleje között az etiópok szinte az ország teljes területét (baráti) megszállás alatt tartották. Most azonban ilyenről szó sincs: a katonák a Szomália destabilizációjával próbálkozó külföldi elemeket keresik a város környékén. Az iszlamisták figyelmeztették Etiópiát: nem lesz könnyű dolguk, ha ismét komolyabb beavatkozással próbálkoznának. Közben a déli Dolow városában (Gedo régió) kormánycsapatok készülnek offenzívára a helyben uralkodó Hizbul Islam milíciák ellen, az iszlamisták máris dzsihádra hívták fel a környék lakóit. Mintha a kormányzatnak nem lenne elég baja, most a katonái fegyelmezetlenségével is meg kell küzdenie: Mogadishutól délre, az Afgoiból a városba vezető úton lévő ellenőrzőpontnál kormánykatonák között tört ki fegyveres vita egy konvoj által nekik adott jatt miatt. Az elmérgesedő vita végül tűzharcot eredményezett, amiben 3 katona és egy civil meghalt, teljesen feleslegesen.

Megkerült az Ugandában hetek óta eltűnt Patrick Ojim újságíró. Mint kiderült, a férfi a katonaság vendégszeretetét élvezi, akik több társával együtt Gulu környékén kapcsolták le, ahol elvileg egy új fegyveres felkelés megszervezésében vett volna részt. A dolog azért hangzik veszélyesen, mert Gulu volt a pusztító LRA-lázadás egyik központja is. A hadsereg most körültekintően jár el és igyekszik még csírájában elfojtani egy újabb potenciálisan elhúzódó harcot. Hogy az újságíró ártatlan áldozat vagy valóban gerilla-jelölt, innen nehéz megmondani.

Szólj hozzá!

Címkék: etiópia szomália uganda

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr491185493

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása