HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Újabb támadás a Chevron ellen Nigériában

2009.06.16. 19:41 silenthunter

Egy hónap alatt az ötödik támadását intézte a nigériai MEND gerilla-szervezet az amerikai Chevron olajtársaság Niger-deltabeli létesítményei ellen. Ezúttal a cég Abiteye-i telephelyét gyújtották fel a lázadók. A MEND sietett kijelenteni: a célpont nem az immár kapacitása negyedét elvesztő Chevron, hanem a teljes olajipar. A cég létesítményei csak "rosszkor voltak rossz helyen". A MEND közben arra kérte a FIFA-t, ne hozza az országba az U17-es focivébét, mert a kormány képtelen szavatolni a résztvevők biztonságát (mármint saját maguktól, nyilván...). A katonai akciók persze folytatódnak a régióban, legutóbb például fegyvereket foglaltak le, effektivitásuk azonban a fokozódó intenzitású akciók miatt erősen kérdéses.

Az utóbbi napokban alábbhagyott az iszlamisták és kormánycsapatok közti harc Szomáliában, ezért a köd mögül újra előtűntek a folytatódó klánok közötti viszályok. A Balanbal környékén lévő Durwale faluban az Ahlu Sunnah Waljamaa szervezetnek kellett békét tenni két harcoló klánmilícia között. Hiiraan régióban tradícionális vezetők közvetítenek az Elbaras és Elkoriole falvak között harcoló két fél között. Több helyen olvastam már, hogy előnye a mostani iszlamista-mérsékelt szembenállásnak, hogy áthidalja az országot eddig sújtó klánviszályokat. Én ezt nem így látom, a vallási harc csak újabb réteget ad a konfliktushoz, ami alatt nem szűnnek meg a klánharcok, maximum átmenetileg láthatatlanná válnak.

Az LRA-lázadók támogatással vádolja a szudáni kormányzatot Dél-Szudán. Erre a bizonyíték szerintük az, hogy levegőből ledobott északi ellátmányokat találtak egy az LRA-által frekventált zónában. Khartoum tagadja a vádakat, szerintük 2005 óta nincs kapcsolat Szudán és az LRA között. Az autonóm régió hadserege (SPLA) mindenesetre megerősítette a régió déli határvidékének védelmét, ahol a helyiek az LRA folyamatos támadásainak vannak kitéve, az általuk alakított Arrow Boys önvédelmi milíciák felszereltsége és szervezettsége pedig nem elég, hogy effektíven vegyék fel a harcot az ugandai gerillákkal.

Szólj hozzá!

Címkék: olaj szomália szudán nigéria dél szudán

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr111189480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása