HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Terrorista sejtet semlegesítettek Marokkóban

2009.06.27. 15:34 silenthunter

Formálisan is aláírta a Niger-delta gerilláira vonatkozó amnesztiaajánlatát Umaru Yar'Adua nigériai elnök. Az augusztus 6 és október 4 között érvényes ajánlat olyan nagy formátumú figurákra is kiterjed, mint a MEND szervezet fogságban lévő egyik vezetője, Henry Okah, vagy éppen a szökésben lévő Tompolo gerillavezér. A MEND azonban elutasította a tervezetet, kamunak nevezve azt, és a Niger-delta helyzetének tényleges rendezését követelte. A helyzetet a Henry Okah elengedése körüli nehézségek is bonyolítják, pedig az ő szabadsága az abszolút minimum a MEND számára bármilyen terv átgondolásához. Nem ennyire elkötelezett azonban több más gerillavezér, az Ateke Tom, Farah Dagogo, Soboma George és Boyloaf nevű főnökök által vezetett csoportok már a napokban asztalhoz ülhetnek a kormánnyal. Közben a MEND folytatja támadássorozatát az olajlétesítmények ellen: ezúttal a Shell Afremo olajmezőjén robbantottak fel egy olajkutat, tovább növelve a cég már eddig is jelentős veszteségeit.

Egy feltételezett terrorista sejtet semlegesítettek a marokkói hatóságok. Az öt fős, marokkói állampolgárokból álló csoport a Salafiya Jihadia szervezethez tartozott, és tagjai a formálisan Spanyolország részét képező afrikai Ceuta enklávéban élnek. A csoportot vezető Abou Racine álnevű figura 2006 és 2008 között már ült börtönben egy másik csoport, az Ansar el Mahdi feloszlatása után, akkor szabadon eresztették. A marokkóiak szerint a terrorista sejt bombamerényletekre specializálódott, és épp paramilitáris kiképzés alatt állt.

Az amerikai kormányzat beismerte, hogy - az ENSZ-BT határozataival összhangban - fegyverszállítmányt küldött a szomáliai kormány megsegítésére. A hadsereg emberei emellett a szomszédos Dzsibutiban szomáliai tiszteket és katonákat képeznek ki. A cél egyértelmű: a jelenlegi mérsékelt erők teljes összeomlásának megakadályozása. Nem látja azonban ilyen súlyosnak a helyzetet Etiópia. A szomszédos ország szerint a Sharif Ahmed sejk vezette kormányzat összeomlása nem tűnik valószínűnek, bár az etióp csapatok biztos, ami biztos készek a beavatkozásra az oldalukon. A szintén szomszédos Kenya is csapatokat vonultatott fel a közös határ mellé, az ő feladatuk azonban a bevalottan csak defenzív, a beavatkozás lehetőségét Nairobi kizárta.

Csak idén 1200-ra teszik az ugandai LRA lázadók által megölt kongóiak számát az ország északkeleti részében. 1500 helyit elraboltak, további 220.000 embernek kellett elhagyni otthonát, és 1200 nemi erőszakot is jelentettek, bár az ilyen esetek valós száma nyilván ennek többszöröse lehet.

Szólj hozzá!

Címkék: usa olaj szomália terrorizmus marokkó nigéria dzsibuti kongó kinshasha

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr561212012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása