HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Vallási incidens Etiópiában: 3 halott

2009.07.02. 03:38 silenthunter

Három ember meghalt, amikor az etióp katonaság keresztény állampolgárokkal került összetűzésben az Addis Abebától északkeletre lévő Dessie közelében. A keresztény csoport egy a muszlimok által is magukénak tartott területen próbáltak illegálisan templomot felhúzni. A hadsereg beavatkozott az építés megakadályozása érdekében, az eldurvuló konfliktusban 2 embert lelőttek, egy pedig leesett a sziklákról. Az ország északkeleti része a múltban is a két felekezet közti összecsapások színhelye volt, 2007-ben 12 ember halt meg vallási összecsapások során.

Nagy akadály hárulhat el a nigéria MEND "olajlázadók" és a kormány közti békülés útjából, utóbbi ugyanis az elfogott gerillavezér, Henry Okah az amnesztiaprogramba való becsatolását ígérte. A beteg Okah szabadsága a MEND egyik feltétele az amnesztia tömeges elfogadásának napirendre vételéhez. A bekülés szele alsóbb szinteken is látszik: Alhaji Dokubo-Asari ex-lázadóvezér most kibékült Rivers állam kormányzójával, akivel évek óta haragban állt annak a gerillákat bűnözőként megnevező kijelentése miatt. Ezek persze még csupán szimbolikus lépések, azonban már ez is előrehaladást jelent az eddigiekhez képest.

Újabb képviselő halt meg a szomáliai Mogadishuban. Sharif Roble halálának körülményei eddig tisztázatlanok és ismeretlenek, az mindenesetre biztos, hogy idén ő már a negyedik parlamenti képviselő, aki elhunyt az országban.

Eltörölte a Mauritániát súlytó szankciókat az AU. Az intézkedések februárban léptek életbe, a demokratikusan megválasztott elnököt megdöntő katonai puccsra való válaszként. Az AU most annak fényében változtatta meg döntését, hogy a felek megegyeztek, és e hónap során választások lesznek - reméljük, ezúttal mindenki respektálja majd a végeredményt (mégha megint iszlamista jelölt győz is).

Szólj hozzá!

Címkék: etiópia szomália nigéria au mauritánia

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr481227285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása