HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Az AU felsorakozott a szudáni elnök mögött

2009.07.04. 23:49 silenthunter

Kemény politikai csata alakult ki Szudánban Beshir elnök legitimitása körül, amelyben mind az elnök, mind ellenfelei igyekeznek újjászervezni erőiket. Beshir számára hatalmas siker, hogy az AU úgy döntött, tagállamai számára a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) az elnök elfogására felszólító döntésének figyelmen kívül hagyását javasolja. Így Beshir nyugodtan utazgathat Afrika-szerte. A döntésnek azonban komolyabb nemzetközi következményei is lehetnek, ugyanis az AU 30 tagállama egyben az ICC-t megalapozó római szerződés aláírója is, most pedig ezek az országok nyíltan szembemennek vele, mintegy az általuk érzékelt "neokolonializmusra" adott válaszként. A lövészárok másik oldalán Kairóban alapegyezményt írt alá a legnagyobb szudáni ellenzéki párt, az Ummah, valamint a legfontosabb darfúri lázadócsoport, a JEM (Justice and Equality Movement). Az Ummah vezetője az a Sadiq al-Mahdi, aki Szudán utolsó demokratikusan megválasztott miniszterelnöke volt a hadsereg puccsa előtt. A két szervezet szerint július 9-én megszűnik a mostani kormányzat legitimitása, ekkor kellett volna ugyanis az észak és dél közti béketerv (CPA) szerint választásokat rendezni. Az ellenzék most egységkormány létrehozását javasolta, ami garantálhatná a kormányzati legitimitást a jövő év elején esedékes választásokig. Erre kevés esély látszik, és valószínűleg Khartoum roppant dühösen reagál majd két ellenfele kirajzolódó szövetségére. Közben Darfúrban elraboltak két segélymunkást: az ír és ugandai férfi a Goal nevű szervezetnek dolgoztak.

10 milliárd dolláros projektről írt alá szerződést Algéria, Niger és Nigéria. A Transz-Szahara gázvezeték (TSGP) ez utóbbiból vezetne Európáig, és kiépítésében az orosz Gazprom is szeretne részt venni, ezt a nigériai olajvállalattal (NNPC) közösen létrehozott leányvállalatán keresztül lehet majd megvalósítani. A projekthez most befektetőket keresnek, mielőtt a több ezer kilométeres vonal kiépítéséhez valóban hozzá lehetne fogni.

Szólj hozzá!

Címkék: oroszország algéria szudán nigéria au niger darfúr

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr891231043

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása