HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Békét kötött az egyik Közép-Afrikai lázadó csoport

2009.07.05. 23:25 silenthunter

Komoly és meglepő áttörést sikerült elérni Közép-Afrikában: az eddig a kormánnyal való békülést kizáró, a Líbiába száműzött Abdoulaye Miskine által vezetett FDPC csoport békészerződést írt alá a kormányzat képviselőivel az AU kairói csúcsa során. 20 egykori lázadó máris visszatért a fővárosba, Banguiba, bár Miskine nincs köztük. A döntésben szerepe lehet annak, hogy pont a múlt héten érkezett új ENSZ-megbízott az országba, hogy elősegítse a békefolyamatot, ez azonban csak feltételezés részemről.

Folytatódik a három napja tartó intenzív harc a szomáliai Mogadishu északi részén (Yaqshid, Karan, Shibis körzetek). A csatában eddig legalább 25 ember meghalt, 70 pedig megsebesült, a kormányzat szerint a halottak közül három a lázadókat támogató külföldi harcos, egy afrikai, kettő pedig az AfPak régióból. A kormányerőket az AMISOM-békefenntartók is támogatták akcióikban. Közben ismét szerepet kapott kedvenc köpönyegforgató haduram, Yusuf Siad Inda'ade, aki élve az alkalommal (az előző miniszter bombamerénylet áldozata lett), most a kormány védelmi minisztere lett... Kiváncsi vagyok meddig húzza az új szerepkörében, a korábbi átállásairól már írtam a blogon.

Az egész kamunak tűnik, de azért írok róla: az ugandai kormány 17 embert vádolt meg, hogy egy UPF nevű új lázadó csoportot szervez az ország északi részén. A sajtó most tele van az erről szóló cikkekkel: részemről a hírszerzést vezető Tinyefuza tábornokban bízom, aki szerint az egész felhajtás alaptalan. (Csak gondoltam megemlítem ezt az egészet.)

Szólj hozzá!

Címkék: ensz szomália uganda közép afrikai köztársaság

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr431233179

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása