HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Átmeneti kormányt szeretne az ellenzék Szudánban

2009.07.12. 15:29 silenthunter

Ismét felerősödtek az utóbbi napokban némileg lecsendesedő harcok Szomália fővárosában, Mogadishuban, ahol ezúttal az északi Abdal Aziz körzetben estek egymásnak a kormányerők és az iszlamista lázadók. A harcok egy Bashir Rage nevű üzletember egykori háza körül zajlottak, a sérültek számát pedig legalább 40-re teszik, természetesen többségében civilekről van szó. Közben az ország északi partjainál kalózok lefogtak egy indiai hajót (dhow-t), amely 16 fős legénységével először kikötött a kalózok egyik fészkének számító, Bosasóban, majd onnan mindössze 15 km-re eltávolodva a kalózok elfoglalták. A rablók minden valószínűség szerint anyahajóként használhatják majd új szerzeményüket, nagyobb távolságú támadások kivitelezésére.

Alkotmányellenesnek nyilvánította a szudáni kormányt és új, átmeneti kormány felállítását követeli az ország ellenzéki pártjainak többsége. A pártok arra hivatkoznak, hogy az észak és dél között megkötött békeszerződés (CPA) szerint július 9-ig bezárólag választásokat kellett volna tartani, erre pedig nem került sor (jövőre fog), ezért annak lebonyolításáig átmeneti egységkormánynak kell átvenni a hatalmat. A legnagyobb kormánypárt (NCP) és a legnagyobb déli párt (SPLM) ezt természetesen elutasítják, bár az SPLM nem zárta ki a tárgyalások lehetőségét. Szudánra most egyébként is nagy megrázkódtatás vár: 22-én hozza meg döntését az a nemzetközi bíróság, amely a vitatott státuszú Abiyei régiót fogja (f)elosztani észak és dél között. Bár mindkét fél a döntés elfogadását ígérte, fogadni lehet, hogy ez nem lesz könnyű kör, főleg ha észak komolyabb területi "veszteséget" szenved.

Szólj hozzá!

Címkék: szomália szudán kalózok dél szudán

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr61247635

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása