HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Bővülhet a szomáliai békefenntartók mandátuma

2009.07.14. 13:21 silenthunter

Miközben a szomáliai iszlamista lázadók konszolidálják frissen elfoglalt pozícióikat az elnöki palota környékén, Mogadishu északi részében, a nemzetközi közösség most leginkább a kormányzatot védő AU-békefenntartók (AMISOM) mandátumának és létszámának megerősítésének kérdésével foglalkozik. Az AMISOM a tegnapi csata során először avatkozott nyíltan be a kormányzat és a lázadók közti harcba, három ugandai katona meghalt, egy pedig megsebesült. A kontigens szóvivője kijelentette: mandátumuk szerint Szomália bármelyik városában felvehet(né)nek pozíciókat, ezt az iszlamisták elleni közvetett fenyegetésként is fel lehet fogni. A kelet-afrikai regionális szövetség, az IGAD még ennél is tovább menne: ők azt szeretnék, ha a békefenntartók mandátumát nyílt harcra is kibővítenék. A kérdéshez persze a lázadók is hozzászóltak: az Al-Shabaab további bekeményítést, és az etióp hadsereg ellen használtakhoz hasonló taktika felújítását ígérte.

Újabb falut fosztottak ki a Kongó Bas-Ouele provinciájában tomboló ugandai LRA lázadók. Ezúttal Bayule falucska volt a célpont, amit részben felégettek, majd pedig 80 embert elraboltak és magukkal hurcoltak a "bozótba". A kongói hadsereg tehetetlennek tűnik a gerillák ellen, a helyi önvédelmi milíciák kiépülése pedig a határ kongói oldalán eredménytelennek tűnik.

Szabadlábra került Henry Okah nigériai gerillavezér, akit korábban árulással vádoltak. Okah a MEND szervezet egyik vezetője, és most a kormányzati amnesztia elfogadása után szabadulhatott. Elutasította azonban az amnesztiát az Alhaji Mujahid Dokubo-Asari vezette NDPSF gerillaszervezet: mivel egyetlen tagjuk ellen sem emelt vádat a kormányzat, nem érzik úgy, hogy lenne keresnivalójuk az amnesztiaprogramban.

Szólj hozzá!

Címkék: szomália nigéria au uganda kongó kinshasha

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr451249262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása