HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

60 napos tűzszünetet hirdetett a MEND

2009.07.15. 14:29 silenthunter

Július 15-én 00.00-tól kezdődően 60 napos tűzszünetet hirdetett a legnagyobb nigériai olajlázadó szervezet, a MEND. A bejelentést két fontos esemény előzte meg: egyrészt szabadult az eddig bebörtönzött Henry Okah lázadóvezér, aki elfogadta a kormányzat amnesztiaajánlatát. Másrészt a MEND először hajtott végre támadást az ország északi részén: a fővárosban, Lagosban robbantották fel az Atlas Cove nevű olajipari telepet. Több tucat (egyes források szerint 225) gerilla hajókon érkezett a telephez, ott öt katonát megöltek majd a fegyvertár kifosztása után továbbálltak. A MENDet Okah elengedése motiválta a tűzszünetre, a lagosi támadás pedig valószínűleg tárgyalási pozícióik erősítését szolgálja. A 60 nap alatt a két fél asztalhoz ülhet az amnesztia elfogadásával kapcsolatban: a MEND előfeltételei a hadsereg akciócsoportjának (JTF) kivonása a Niger-deltából, valamint a környékről elmenekültek státuszának rendezése és/vagy hazatérésének lehetővé tétele. Közben egy egészen más sztori az országból: Benue államban földterületek elosztása miatt csapott össze két szomszédos település lakossága, a halottak száma 6, több százan kényszerültek menekülésre. Bővebben itt.

Az elnöki palota elleni sikertelen támadásuk után pozícióik erősítésén dolgoznak a szomáliai iszlamista lázadók. Mogadishutól délre két faluban, Yak Bariweyne-ben és Lego-ban az Al-Shabaab iszlamista adminisztrációt hozott létre. A délnyugati Bardere városából egy oszlopnyi gerilla indult a mogadishui front megerősítésére. Magában Mogadishuban pedig két külföldi újságírót raboltak el fegyveresek egy hotelból. Ezek a jelek, különösen a délnyugati erők magabiztossága, egyértelművé teszik, hogy a lázadók pozíciói fokozatosan javulnak és minden valószínűség szerint újabb offenzívát terveznek az elnöki rezidencia ellen.

Szólj hozzá!

Címkék: olaj szomália nigéria

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr471249414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása