HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Végetért a Niger-delta május óta tartó átfésülése

2009.07.16. 18:35 silenthunter

Miután a MEND nigériai gerilla szervezet tegnap 60 napos tűzszünetet hirdetett, újabb lépés történt az ország olajban dús déli részének megbékélésének irányában. A nap folyamán a hadsereg a térségbe küldött akciócsoportja ugyanis abbahagyta a május 13-án elkezdett hadműveletét (cordon and search operation), melynek során a térségben a gerillák elleni harcban eltűnt 16 katonát keresték intenzíven, sokszor a helyieket vegzálva. (A MEND egyébként magára vállalta a katonák meggyilkolását, ez azonban a hadseregnek eddig nem volt elég bizonyíték.) Megkezdődött a fegyverek begyűjtése az amnesztiába eddig bekapcsolódó lázadó csoportoktól is. A MEND jelezte: észlelte egy 7 hajóból álló katonai kötelék mozgását Warri környékén, és figyelmeztette a hadsereget arra, hogy ne veszélyzetesse a tűzszünetet hasonló akciókkal. Egyenlőre tehát lehet ok óvatos optimizmusra - meglátjuk, mi jön ez után.

Elnököt választott Kongó-Brazzaville. Az ellenzéki bojkott és a jelzett nagy tömegű választási csalás mellett nem meglepő, hogy ismét az eddigi elnök, Denis Sassou-Nguesso lett a befutó a szavazatok 78.6%-ával. Sassou-Nguesso 1979 óta áll az ország élén, kivéve egy rövid szakaszt 1992 és 1997 között, aminek elején demokratikus választások, végén pedig egy Angola által támogatott puccs állt.

A legújabb elemzések szerint a szomáliai kormány nagy győzelmet aratott azzal, hogy az AU-békefenntartók hathatós támogatásával visszaverte az iszlamista lázadók támadását az elnöki palota ellen. Helyi források szerint az 51 halott és 212 sebesült nagy része fegyveres, ráadásul tömegében lázadók. Másfelől ez a kudarc lehet az Al-Shabaab mozgalom első igazi veresége 2007 óta, mert bár a csoport sikeresen elfoglalta a harcok során elvesztett területe egy részét, nagyrészt kinyomták eddig használt észak-mogadishui bázisairól. A Shabaabnak most azzal is szembe kellhet majd néznie, hogy szövetségese, a Hizbul Islam a kudarc miatt ellene fordulhat - az azt vezető Aweys sejk a Shabaabnál pragmatikusabbnak tűnik.

Szólj hozzá!

Címkék: szomália nigéria kongó brazzaville

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr581249929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása