HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

A katonai junta vezetője nyerte a mauritániai választásokat

2009.07.20. 16:03 silenthunter

Elnököt választottak Mauritániában, és a győztes már az első fordulóban eldőlt: Mohamed Ould Aziz tábornok a szavazatok 52%-át begyűjtve kapott megbízást a tisztség viselésére. Aziz 2008-ban került hatalomra egy katonai puccs segítségével, megdöntve a demokratikusan megválasztott, a junta által iszlamizmussal vádolt Abdullahi elnök uralmát, majd 2009 májusában lemondott, hogy demokratikus választásokon mérhesse össze erejét az ellenzékkel. Aziz nem vesztegette el a rendelkezésére álló évet, rendeleteivel (infrastrukturális fejlesztésekm valamint a gáz, víz, áram és cukor árának radikális csökkentése) sikeresen maga mellé állította az ország szegényrétegeit (is). Nem meglepő ezért, hogy az ellenzék szaporodó vádjai ellenére az AU és Franciaország választási ellenőrei az első körben demokratikusnak és nagyobb visszaélésektől mentesnek nevezték a lezajlott szavazást. Ez a pozitív összkép még változhat - az "alkotmányos puccsról" beszélő ellenzék bizonyítékokat igért és panaszok sorát nyújtotta be a választási bizottságnál.

Az ENSZ felszólította a Dél- és Észak-Szudán határán fekvő Abiyei körzetben aktív milíciákat, hogy hagyják el azt. Főként a déli hadsereghez (SPLA) tartozó alakulatokról van szó. Abiyei státusza vitatott, arról 22-én nemzetközi bizottság dönt majd, az ENSZ-misszió (UNMIS) aggodalma pont ebből fakad, hiszen bármilyen döntés is születik majd, az erőszakot szülhet az elégedetlenek csoportjai közt.

Szólj hozzá!

Címkék: szudán mauritánia dél szudán

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr61256850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása