HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Erősödő harcok Kongó keleti részén, 35.000 menekült

2009.07.25. 02:52 silenthunter

Hónapok óta nem látott intenzitással dúlnak a harcok Kongó keleti részén, Kivu régióban a hutu FDLR lázadók és a kormánycsapatok (FADRC) között. A hadseregnek most a futó "Kimia II." fedőnevű hadművelete keretén belül sikerült az ellenfél egyik fő bázisát lerohanni a dél-kivui Lubero városban, és elfogni a helyi gerilla-csoport jelentős részét. Mint arról korábban beszámoltunk, egy hétfői akcióban 25 ember halt meg, többségük civil. Egy másik incidens során egy katolikus segélyszervezet munkatársa halt meg, holttestét ki is fosztották. Ezek fényében nem csoda, hogy a lakosság jelentős része fogta menekülőre, a menekültügyi szervezetek tippje szerint az elmúlt napokban 35.000 ember hagyta el otthonát - az idei évben ezzel a becsült menekültek száma immár 535 ezer. Az ENSZ által is támogatott Kimia II. inkább eseti kezelésnek tűnik, mint hosszú távú megoldásnak: a szakértők arra figyelmeztetnek, a hutu lázadók kérdését csak asztal mellett, és Ruanda bevonásával lehet majd megoldani.

Veszélybe került a nigériai kormány amnesztiatervezete, miután a hat déli állam (Rivers, Bayelsa, Akwa Ibom, Cross River, Delta, Edo) kormányzója kiszállt abból. Döntésük oka a kormány a régió számára kedvezőtlen intézkedéseinek folytatódása, többek között a most előkészített "olajtörvény", ami erőforrásokat von el az elosztásban így is alulreprezentált déltől. Yar'Adua elnök most azonnali tárgyalásra hívta a kormányzókat: a megegyezés valószínű, az elnöknek ugyanis szüksége van az államokra az amnesztiához, az államoknak viszont szüksége van az elnökre az olajjövedelem számukra jobb elosztásához.

Győzelmet jelentett be az Ahlu Sunnah Waljamaa nevű szomáliai mérsékelt iszlamista szervezet, melynek milíciái Galgaduud és Hiiraan régiókban csaptak össze a radikális iszlamista Al-Shabaab/Hizbul Islam szövetség fegyvereseivel. Ha a bejelentés igaz, az javíthatja a kormány pozícióit a középső fronton, és ezen belül az egész országban. A két radikális szervezet közben tovább közeledhet egymáshoz: a Hizbult vezető Aweys sejk legalábbis egységet szeretne. Kérdés, hogy a talán még radikálisabb Shabaab ebbe belemenne-e, és ha igen, hajlandó-e lenne elfogadni Aweys vezetését: a sejk ugyanis másét aligha lesz.

Lekapcsolta a júniusi mauritániai gyilkosság egy újabb gyanúsítottját a helyi rendőrség Nuakchottban. Akkor egy amerikai tanárt öltek meg egy Al-Qaeda közeli sejt tagjai.

Szólj hozzá!

Címkék: olaj szomália terrorizmus nigéria mauritánia kongó kinshasha

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr511267044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása